İngiltere'yi derinden yaralayan Manchester'daki terör saldırısının ardından terör tehdit seviyesi en üst düzeye çıkarıldı.

Başbakan Theresa May, "Bugünkü soruşturmalara dayanarak ülkedeki tehdit seviyesinin 'ciddi'den 'kritik'e yükseltilmesine karar verildi. Bu, bir saldırının sadece kuvvetle muhtemel olmakla kalmadığı, her an gerçekleşebileceği anlamına geliyor" dedi.

May, ülkenin bazı bölgelerine polis yerine asker konuşlandırılacağını da resmen açıkladı. Silahlı devriye gezecek askerler kilit öneme sahip noktalarda, konserler ve spor etkinliklerinde görev alacak.

'Kritik' seviye, İngiltere'deki terör tehdit seviyeleri skalasındaki en yüksek basamağı teşkil ediyor.

Başbakan May, dün gündüz yaptığı açıklamada patlamanın tarihte İngiltere'nin kuzeyini vuran en kötü saldırı olduğunu belirtmişti.

Aralarında sekiz yaşında bir çocuğun da bulunduğu 22 masum insanın öldüğü saldırıyı yapan isim, Selman Abedi. 22 yaşındaki Abedi, Manchester'da doğdu, Libya kökenli.

İngiliz basını, Abedi'nin fotoğrafını paylaştı. The Sun gazetesi, saldırıda yaşamını yitiren sekiz yaşındaki kız çocuğu ile Abedi'nin fotoğrafını manşetinde birlikte kullandı. Atılan başlık ise, 'Masum, Şeytan' oldu.

Arkasında Suriye'den dönenler mi var?

Saldırıyı soruşturan gizli servis ve polis, Abedi'nin bombayı nasıl elde ettiğine odaklanmış durumda. Suriye'den patlayıcı yapmayı öğrenip İngiltere'ye dönen 350 militandan birinin saldırının arkasında olup olmadığı araştırılıyor. BBC, bombanın eritilmiş sülfürden üretildiğini bildiriyor.

Başbakan May, "Saldırıyla bağlantılı daha geniş bir grubun mevcudiyetini ihmal dışı bırakamayız" ifadesini kullandı.

IŞİD'in ipuçları

Terör örgütü IŞİD, dün yaptığı açıklamayla saldırıyı üstlendi. Henüz resmi olarak doğrulanmasa da ipuçları IŞİD'i gösteriyor.

Aylardır İngiliz istihbarat birimlerinin IŞİD saldırılarına karşı alarmda olduğunu yazan The Times gazetesi, Mart ayındaki Londra saldırısında kullanılan yöntemle Manchester arasındaki farka dikkat çekiyor. Londra'da bir ciple yayaları ezen Halid Mesut isimli İngiliz vatandaşı, dört kişinin ölümüne yol açmıştı.

Times muhabiri Sean O'Neill'e göre, Londra saldırısını önlemek neredeyse imkansızdı ancak Manchester farklı. O'Neill şunları yazdı:

"El Kaide'nin 7 Temmuz 2005'te yaptığı ölümcül saldırıdan bu yana İngiltere'de ilk defa teröristler başarılı bir şekilde patlayıcı kullandı. Manchester Arena'ya saldıran intihar bombacısı patlayıcıları üretmek ya da almak için mutlaka birinden yardım almış olmalı. Biri kulaklarına Batı'nın yozlaşmış çocuk ve gençlerini hedef almasının Allah'ın emri olacağı gibi zehirli sözleri fısıldayarak onu bu nihilist yola çıkması için cesaretlendirmiş olmalı."

IRA saldırısı

Telegraph gazetesi ise, patlamanın Manchester kentindeki ilk bombalı saldırı olmadığını hatırlatıyor. İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA), 1996 yılının Haziran ayında kentin kalbindeki Arndale alışveriş merkezini havaya uçurmuştu. Park halindeki bir kamyonun içine yerleştirilen ev yapımı patlayıcıların kullanıldığı saldırı, binayı yerle bir etmişti.

Bu, bölgede İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana patlatılan en büyük bombaydı. Saldırıda kimse ölmemiş, ancak 200 kişi yaralanmıştı.

Telegraph'ın haberi şöyle: "IRA, telefondan yaptığı uyarıyla bölgenin boşaltılmasına izin vermişti. Enkazın temizlenmesi ve binanın yenilenmesi aylar sürmüş ancak 10 binlerce metrekarelik yeni bir bina inşa edilerek, yüzlerce iş yerinin yeniden açılması sağlanmıştı. Manchester küllerinden yeniden doğmuştu."

Manchester'da önceki akşam gerçekleşen saldırıda yaşamını yitirenlerin isimleri de belli oluyor. Kurbanların en küçücüğü, sekiz yaşındaki Saffie Rose Roussos.

Kurbanlardan biri de 15 yaşındaki kızı Olivia Campbell. Ailenin sosyal medyayı kullanarak aradığı Olivia'nın hayatını kaybettiği açıklandı.

Hastaneye taşınan 59 yaralı arasında ise, 16 yaşından küçük 12 çocuk var.

Kaynak:Milliyet