Katar krizinin patlamasıyla Doha yönetiminin yanında yer alan Türkiye, yeni askeri birlikleri Körfez ülkesine sevk ediyor.

Ünlü haber kanalı Al Jazeera, yeni ulaşacak birliklerle birlikte Katar'daki Türk varlığının 1000 askeri bulacağını ve iki ülkenin ortak askeri tatbikata başlayacağını manşet haberiyle duyurdu.

Ramazan Bayramı'ndan sonra sahne alacak tatbikata katılacaklar arasında Türk savaş uçakları da var.

Katar'daki askeri üs, Türkiye'nin Arap coğrafyasındaki ilk üssü olma özelliğini taşıyor.

'Kansız savaş ilanı...'

Dün Ankara'yı ziyaret eden Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el Atiyye ise, Suudi arabistan'ın başını çektiği ülkelerin uyguladığı tecriti 'kansız savaş ilanı'na benzetti.

Londra merkezli El Arabi el Cedid gazetesine konuşan Katarlı bakan, ülkesinin şeytanlaştırılmaya çalışıldığını belirterek "İnsanlara zarar vermek ve Körfez ülkeleri arasındaki sosyal dokuyu parçalamak amacıyla kara, deniz ve hava sınırlarının  kapatılması neyle izah edilebilir?" dedi.

Suudi Arabistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, son olarak geçen hafta 13 maddelik bir talep listesini Doha yönetimine ulaştırmıştı. Türk askeri üssünün kapatılması, Al Jazeera'nın yayınlarına son verilmesi gibi sıra dışı istekler barındıran liste, Katar tarafından reddedilmişti.

5 Haziran'da başlayan tecritte üç körfez ülkesiyle birlikte Mısır, Yemen, Maldivler, Libya, Moritanya, Senagal ve Comoros Katar'la tüm ilişkilerini koparmış durumda. Ürdün, Cibuti, Çad ve Nijer ise Katar'la diplomatik ilişkilerini alt düzeylere çekti.

Türkiye ve İran'ın destek verdiği Katar ise, geri adım atmayacağını birçok kez duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, attığı Twitter mesajlarıyla Katar'a karşı girişilen hamlede düğmeye kendisinin bastığını ilan etmişti.

kAYNAK.MİLLİYET