Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Fransa’da yaşanan terör olaylarını kınayan bir açıklama yayınladı.
Rektör Prof. Dr Gören, açıklamasında, terörün, insanlığa karşı işlenmiş en ağır suçlardan biri olduğunu, adalet, huzur ve güveni ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti. İnsanın en temel hakkı olan yaşam hakkına kasteden bütün girişimlerin insanlık mirasına en büyük saldırı olduğu temel bilinciyle, insan hayatının kutsal ve öncelikle korunması gereken temel değer olduğuna ilişkin inançlarını kamuoyu ile paylaşmak istediklerini ifade eden Gönen, “Bu nedenle insan hayatına kasteden her türlü davranışı lanetle kınıyoruz. Bu çerçevede insanı yaşatmayı temel ilke edinmiş İslamiyet ile ilişkilendirilmek istenerek Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen 17 Fransa vatandaşının hayatını kaybettiği terör hadiselerini lanetle kınıyor, hayatını kaybeden insanların ailelerine ve bütün Fransa vatandaşlarına başsağlığı diliyoruz. Aynı şiddet ve duygularla yakın zamanda menfur terör saldırısı sonucu İstanbul’da hayatını kaybeden polis memurumuz Kenan Kumaş’a yapılan saldırıyı da lanetliyor, ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. İnsan hayatına kast eden bu tür davranışların İslamiyet ile ilişkilendirilmesinin kabul edilemez olduğunu, bütün İslam âleminin İslamiyet ile terör olaylarının bir arada anılmasından derin üzüntü duyduğunu, bu tür saldırıların en çok İslamiyet’e zarar verdiğini ve ifade ettiği evrensel mesajı gölgeleme girişimleri olduğuna ilişkin inancı ifade etmek istiyoruz” diye belirtti.
Açıklamasında, Türkiye’nin yaklaşık 30 yıldır terör belasıyla baş etmeye çalıştığını büyük üzüntüler yaşadığını hatırlatan EGOGÜ Rektöre Prof. Dr. Hasan Gönen, şunları belirtti;
“Bu nedenle dünyanın neresinde yaşanırsa yaşansın, hangi gerekçe ile olursa olsun terörün insanlık suçu olduğunu yıllardır haykırmakta, yaşanan üzüntüleri derin bir şekilde hissetmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan’ın her fırsatta dile getirdiği gibi terörün; dini, inancı, rengi, ırkı ve milliyetinin olmadığına ve lanetlenmesi gerektiğine ilişkin kanaatimiz tamdır. Türkiye’de yaşayan bilim insanları olarak Dünya’nın çeşitli yerlerinde Suriye, Irak, İspanya, ABD, Afganistan, Filistin, Saraybosna, Myanmar,Norveç, Somali ve Nijerya’da insan hayatına kasteden bütün terör olaylarının insanlık suçu olduğunu ve aynı türden acılar oluşturduğunu paylaşmak, Avrupa dışında Asya’da, Afrika’da ve Ortadoğu’da meydana gelen terör olaylarına da gelişmiş ülkelerin aynı duyarlılıkla yaklaşmaları gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Terörün, insanlığın oluşturmuş olduğu büyük medeniyete bir saldırı olduğu bilinciyle bütün ülkeler bu saldırılar karşısında güç birliği içinde hareket etmeli ve birlikte bir duruş ile bu saldırıları lanetleyerek ortak önlemler almalıdır. Bu duruşun kan gölüne dönüşmüş coğrafyalar için de bir umut olacağı düşüncesiyle başta yakın zamanda Paris’te, İstanbul’da ve dünyanın diğer coğrafyalarında terör sonucu hayatını kaybeden bütün insanların yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.”