Muğla’nın Bodrum ilçesi İslamhaneleri Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, fosseptik çukurlarından taşan pis sularının sokaklardan akmasına tepki gösterdi.
Geçtiğimiz aylarda yerel ve ulusal basında gündeme gelen konu sonrası 3-4 gün boyunca yetkililerin mahallelerine gelerek incelemelerde bulunduğunu söyleyen mahalle sakinleri, yaşanan bu duruma acil çözüm bulunulmaması durumunda Bodrum-Turgutreis karayolunu trafiğe kapatarak eylem yapacaklarını söylediler.
Duruma tepki gösteren mahalle sakinleri, “Bir gelip buraya baksınlar bakalım çoluk çocuk burada nasıl oynayacak. Pislik içinde buralar. Çocukların hepsi hastalanıyor. Hiç biri de bir gün gelip ilgilenmiyor. Ne muhtar ilgileniyor, herkes topu başkasına atıyor. Biri MUSKİ diyor, biri Muğla diyor, biri bir şey diyor. Seçimler yaklaşınca gelip oy istemesini biliyorlar ama bir gün gelip te şu mahallenin haline bakmadılar. Onlar tertemiz yerde yaşamasını biliyorlarsa bizimde tertemiz yerde yaşama hakkımız var” diye konuştular.
Mahalle sakinlerinden Gülsüm Kayar, çocuklarının devamlı hasta olduğunu ve doktorların hastalığa enfeksiyon dediğini belirterek şunları söyledi; “Bu pis sular benim kapımın önünden çıkıyor ve ben oraya girmek zorundayım. Çocuklarım basıyor eve öyle giriyor. Hastalıktan kurtulamadık buraya geldiğimizden beri. İlla buradan gitmemiz mi gerekiyor? Buraya gelen kişiler resmen bizimle dalga geçer gibi gülerek gittiler. Muhtar diyor ki dağdan gelen su, hangisi dağdan gelen su? Dağdan gelen su bir yerden gelsin iki yerden gelsin. Muhtar öyle deyince yetkililerde gülerek gitti. Tamam tamam hallederiz dediler. Resmen bizimle dalga geçtiler"
Memleketlerinde iş olmadığından dolayı Bodrum’a çalışmak amacıyla geldiklerini belirten Kayar "Biz burada mecburiyetten duruyoruz, geçimimiz için duruyoruz. Tatil için gelmedik. Ne olur alt yapıyı yapıp bizleri bu pis su akan sokaklardan kurtarsınlar" dedi.
Mart ayının başlarında Bodrum’a gelen MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Cem Yaşar gazetecilerin İslamhaneleri Mahallesi’ndeki kanalizasyon problemi ile ilgili soruyu şu şekilde cevaplamıştı; “İslamhaneleri’nde Maalesef kanalizasyon şebekesi mevcut değil. Orada foseptik sistemi mevcut. Her evin kendine ait fosseptik sistemi var. O yüzden kanalizasyonları kendi fosseptiklerine atıyorlar, oradan da mecburen çektirmeleri gerekiyor. Fakat bizim Turgutreis’te yapmayı planladığımız 100 Bin metreküp bölü günlük arıtma tesisi projemiz var. Projenin ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak. Bu proje yapıldıktan sonra bunun yapımıyla ilgili, 2016-2017 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Bu yapıldığı takdirde İslamhaneleri, Akyarlar, Turgutreis, Dereköy ve civar beldelerin, köylerimizin de atık sularını almış olacağız. Bununla ilgili yatırım çalışmamız var”
Mart ayının başlarında gündeme gelen konu sonrası Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan’ın gerekli birimlere talimatı ile Bodrum İlçe Toplum Sağlığı ekipleri bölgede incelemelerde bulunup sokaklardan akan sulardan numune alarak analize göndermişti. Yine kaymakam Dr. Gödekmerdan’ın talimatıyla MUSKİ yetkilileri bölgeye gidip 2-3 gün boyunca çalışarak fosseptik çukurlarını boşaltmıştı.