SAKARYA Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Soner Duman, internet kullanımında gerçek hayatta geçerli olan İslami ve ahlaki ilkelere riayet edilmesi gerektiğini söyledi. Doç.Dr. Duman, internet üzerinden birine ait programı izinsiz indirmek, çoğaltmak, yaymanın da haram olduğunu belirtti.
Doç.Dr. Soner Duman, İslam dininin sosyal yaşama ilişkin getirdiği ilkelerin internet için de geçerli olduğunu söyledi. Gerçek hayatta meşru olmayan şeylerin sanal ortamda yapılmasının da meşru olmadığını anlatan Doç.Dr. Duman, şöyle konuştu:
"Gerçek hayatta İslam’ın koyduğu ölçüler internet üzerinden iletişimde de geçerlidir. Reel hayatta bir kimsenin malını çalmak haram olduğu gibi internet üzerinden birine ait programı izinsiz indirmek, çoğaltmak, yaymak da haramdır. Reel hayatta İslam’a karşı düşmanlık besleyen, İslamî değerleri karalayan, tahkir ve tezyif eden kimselerle –İslam’ı tebliğ dışında– arkadaşlık ilişkisi kurmak, bir arada bulunmak doğru olmadığı gibi sanal ortamlarda da bunu yapmak doğru değildir."
İnternet konusunda mutlak yararlı veya zararlı şeklinde genel-geçer bir hüküm vermenin yanlış olacağını belirten Duman, kullanıcının inanç, eylem ve ahlakına etkilerine bakarak hüküm vermenin daha doğru olacağını söyledi. İnternet ve sosyal medya kullanımının yol açacağı zararların önüne geçilmesi için iki yönlü bir uygulama geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Duman, şöyle dedi:
"Bu konuda bir yandan devlet tarafından gerekli hukukî düzenlemeler yapılmalı diğer yandan konuya ilişkin kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlayacak bireysel ve kurumsal faaliyetler yapılmalıdır. Başta devlet olmak üzere eğitimciler, psikologlar, sosyologlar, hukukçular ve sivil toplum kuruluşları işbirliği yapmalı, internetin zararlarına karşı kamuoyu bilgilendirilmelidir."

FOTOĞRAFLI