Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 8. Bölge arama kurtarma tatbikatı Adıyaman’da gerçekleştiriliyor.
19-22 Şubat tarihleri arasında Adıyaman’da gerçekleştirilecek olan UMKE tatbikatına Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Kilis illerinden 54 kişilik ekip katılıyor. Tatbikatta bölgeye çadır kamp kurulacak ve 4 gün boyunca iple kurtarma, trafik kazası, deprem enkazından yaralı kurtarma, yüksekten düşme, donma gibi durumlarda yapılacak müdahale ve kurtarma teknikleri konularında uygulamalı eğitimler verilecek. Eğitimlerin ardından ekipler, aldıkları eğitimleri uygulamalı bir şekilde senaryo gereği tatbikatta gösterecek.
Kahramanmaraş KADAK Kulübü, Adıyaman AFAD ve Adıyaman Dağcılık Federasyonu il temsilcilerinden oluşan toplam 18 eğitici tarafından iple kurtarma teknikleri eğitimi verilecek.
Adıyaman Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şubesine bağlı olarak hizmet veren Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin 2015 yılı eğitim planı kapsamında UMKE Bölge tatbikatını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Taş, “İl Sağlık Müdürlüğü olarak afet ve olağan dışı durumlarda ihtiyaç duyulan her türlü sağlık hizmeti sunacak ve aynı zamanda reaksiyon kabiliyeti yüksek ekipler bulundurmak için yıl içerisinde bu tür eğitim ve tatbikatlar düzenlemekteyiz. Bu eğitimlerin amacı, afet ve olağan dışı durumlarda, meydana gelebilecek tehlikelerin önceden tahmin edilmesi ve zararlarının azaltılması konusunda alınacak önlemler kapsamında ekiplerin bilgi, beceri ve deneyimlerinin arttırılarak ilimizde, yurdumuzda ve yurt dışında meydana gelebilecek olaylarda her an göreve hazır olmalarını sağlamaktır.
UMKE, Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında kurulmuş ve 81 vilayete yaygınlaştırılmış gönüllü sağlık personellerinden oluşan Medikal Kurtarma Timleridir. İlimizde 75 aktif UMKE personelimiz bulunmaktadır. Bu ekiplerimizin kullandığı 2 adet 4x4 tim aracı, 1 adet 4x4 ambulans ve 1 adet lojistik aracı, her türlü medikal malzemeleri ve kurtarma ekipmanları ile ihtiyaç duyabilecekleri kamp malzemeleri bulunmaktadır. Özel bir takım eğitimlerle bu becerilerini daha da geliştirerek her an göreve hazır beklemektedirler. Tarih boyuncu afetler, insanların önemli bir problemi olmuştur. Ülke olarak yaşadığımız afetlerden öğrendiklerimiz bize afetlere hızlı ve doğru bir şekilde müdahale etmenin ne kadar önemli olduğunu öğretmiştir. Çünkü ölümlerin çoğu ilk dakikalarda olmaktadır.
Dört gün boyunca ilimizde devam edecek bu tatbikatta, UMKE personeline vakalara, olaylara doğru ve hızlı bir şekilde müdahale edebilme pratiği ve iple kurtarma yapabilme yeteneği kazandırılacaktır. 21 Şubat Cumartesi günü saat 13.00’da timlerimiz tatbikat yapacaktır. Tatbikatın ardından kampa katılan UMKE personeline ve eğiticilere sertifikaları dağıtılacaktır” dedi.