Ordu’da Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda azalma yaşanırken, yapılan şikayetlerde de ilk sırayı bankacılık sektörü alıyor.
Ordu Ticaret İl Müdürülüğü’nden alınan bilgilere göre 2015 yılının Ocak-Temmuz ayları arasında Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvuruların yüzde 60 oranında azaldığı belirtildi. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile birlikte 2 bin 200 TL’ye kadar olan anlaşmalarda yaşanan uyuşmazlıklar ilçe kaymakamlıklarında bulunan hakem heyetlerine yapılırken, 2 bin 200 ve 3 bin 300 TL arasında olan uyuşmazlıklarda da Ticaret İl Müdürlüğü’ne yapılabiliyor. Ordu’da 19 ilçe ve Ticaret İl Müdürlüğü olmak üzere 20 yerde tüketiciye hizmet veren Tüketici Hakem Heyetleri vatandaşın mağduriyetini gidermeye devam ediyor. 2014 yılında Altınordu’da 40 bin Ünye ve Fatsa ilçe Tüketici Hakem Heyetlerine de 15-20 bin arasında başvuru yapılırken, il genelinde 100 binin üzerinde başvuru yapıldığı vurgulandı. Bu şikayetlerin büyük bir kısmı bankalarla ilgili gerçekleşirken bankacılığı elektronik eşyalar, günlük kullanılan giyim eşyaları ve internetten yapılan satışlarla birlikte kapıdan yapılan yakın mesafeli satışlar izledi. Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvuruların yüzde 60’lık kısmı sonuçlanırken, geri kalan ise Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerindeki yoğunluk sebebi ile beklemeye alındı. Bu 3 ilçe dışında kalan Tüketici Hakem Heyetlerinde ise her hangi bir bekleme yaşanmadı.
Alınan bilgilere göre ayrıca yapılan yoğun başvuruların hızlı sonuçlandırılması için de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 27 Temmuz Pazartesi günü göreve başlamak üzere Ordu’ya raportör ataması gerçekleştirdiği belirtildi.