Iğdır Barosu, meclis gündemine gelmesi bu haftaya ertelenen İç Güvenlik Paketi’ne yönelik açıklamada bulundu.
Iğdır Barosu’nda yapılan basın açıklamasına Iğdır Baro Başkanı Av. Özgür Kurban, Iğdır Belediyesi eş başkanları Av. Murat Yikit ve Av. Şaziye Önder ile avukatlar katıldı. Basın açıklaması yapan Iğdır Baro Başkanı Kurban, meclis gündemine gelmesi bu haftaya ertelenen ve kamuoyunda İç Güvenlik Paketi olarak isimlendirilen çeşitli kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören düzenlemenin yasalaşması ile birlikte, demokratik bir toplum için vazgeçilmez olan hakların sınırlandırılacağı ve bu hakların kullanımının ağır cezalarla karşılık bulacağını savundu. Tasarının, hakim ve savcı kararı aranmaksızın polisin arama yetkisi genişletilmekte olduğuna dikkat çeken Kurban, “Kolluğa gözaltına alma ve yakalama yetkisi tanınmakta, polise yargı denetimi olmadan telefon dinleme yetkisi verilmekte, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının meşru olup olmadığının nitelemesi ve müdahale yetkisi polisin takdirine bırakılmaktadır” dedi.
“MECLİSTEN BİR AN ÖNCE GERİ ÇEKİLMELİDİR”
Tasarının toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkının kullanımı sırasında insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olacağını savunan Kurban, şöyle konuştu: “Çıkmayan boyalı su kullanımının önü açılmakta, gaz ve boyalı su kullanımından korunmak için yüzün kısmen kapatılması halinde bile bireylerin ağır bir şekilde cezalandırılmasının yolu açılmaktadır. Düzenlemenin yasalaşması ile valilerin idari tasarrufu ile verdiği kararlar adeta yargısal bir nitelik taşıyacak ve bu kararlara uymayanlar hakkında ceza verilebilecek, toplumsal olaylarda araçlarını valilik emrine vermeyen belediyelerin araçları polis marifetiyle alınabilecektir. Toplumsal olaylarda kolluk güçlerinin yetki aşımı ile yaşam hakkının ihlaline kadar varan suçları bu düzenlemenin yasalaşması ile adeta yasal bir güvenceye kavuşturulmuş olacaktır. Kamu düzeninin güvenlikçi yaklaşımlar esas alınarak, temel hak ve özgürlükler kısıtlanarak sağlanamayacağı geçmişte yaşadığımız olay ve olgularla sabittir. Kamu düzeni tarafsız ve bağımsız bir yargı vasıtasıyla suç ve suçlu ile mücadele edilerek ve demokratik ölçüler içinde temel insan haklarına saygılı bir idari uygulamalar ile sağlanabilir. Iğdır Barosu olarak, çağrımız ülkemize ve insanımıza ağır tahribatlar getirecek olan düzenlemenin meclisten bir an önce geri çekilmesidir.”
Iğdır Belediyesi Eş Başkanı Av. Şaziye Önder de, bu tasarının Türkiye acısından yaralayıcı bir şey olduğunu savundu. Yargının daha önce tek elden yönetilmeye çalışıldığını, şu an bu tasarının kabul görmesi ile daha atıl duruma gelme aşamasında olduğunu ileri süren Önder, şunları söyledi: “Artık hakim ve savcının hiçbir yetkisi kalmıyor, polis isteği kişiyi gözaltına alabilir, bir gece karakolda tutabilir, işte ‘senin tipini beğenmedim’ diyebilir ve önünde hiçbir engel kalmıyor. Yani bütün toplum açısından kaos bir durum açıkçası. Belediye açısından baktığımız da ise, toplumsal olaylarda ‘belediyenin bütün araçlarına el konulacak’ deniliyor. Peki diyelim ki itfaiyenin aracına el konuldu, o esnada da bir mahallede yangın çıktı, belediye nasıl müdahale edecek bu yangına? Biz burada kamu güvenliği için bir olaya nasıl müdahale edeceğiz? Bu da ciddi bir mesele. Kim el koyacak? İşte belediyeyi sevmeyen bir vali el koyacak, belediyeyi istemeyen bir emniyet müdürü el koyacak, keyfi olarak bu tür uygulamalar olacak. O yüzden bütün toplumu tedirgin eden ve insan haklarına aykırı bir tasarı."