Diyarbakır Sanayici ve İşinsanları Derneği (DİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ve Yönetimi Kurulu üyeleri, yaptıkları yüksek istişare toplantısı sonrası basın açıklaması yaptı.
Bir restoranda yapılan açıklamaya, DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, DİSİAD Yüksek İstişare Başkanı ve Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk ile Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Baysal, 20 Şubat 2015’te bölgenin maden sektörünü irdeleyeceği bir panelle iş insanlarını buluşturacaklarını söyledi. Baysal, "Panelimiz Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DiSİAD’ın ortaklığıyla düzenlenecek. Genel anlamda üzerinde durduğumuz konu bölge içerisindeki maden sektörünü hareketlendirmektir. İçerisinde bulunduğu koşullar itibariyle yeni yatırımcılar çekmek için bu organizasyonu üstlendik. Tabi ki bir parçada olsa gelen konuklarımız ile beraber Diyarbakır’ın tanıtımına önemli bir şekilde vurgu yapacağız. Panelimiz genelde Türkiye’deki ekonomi yazarları ve maden sektörünün içerisindeki söz sahibi sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulacak. İstanbul Maden ihracatçılar birliği, Ege Maden ihracatçılar birliği ve Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) ile devlet ayağında Enerji Bakanlığı’nın maden geliştirme yetkilileri tarafından oluşacak bir oturumla düzenlenecek" dedi.
"DİYARBAKIR İLE BERABER MADEN SEKTÖRÜ DE TANITILACAK"
Diyarbakır’da düzenlenecek olan panel hem Diyarbakır’ı hem de maden sektörünün istediği yeri bulma açısından gelişimine yüksek katkı sağlayacağını ifade eden Baysal, "DİSİAD kendi bünyesi içerisinde kentin 5-6 ana sektörünü bu anlamda panellerle destekleyip Türkiye içerisinde içinde bulunduğumuz bölgenin bütün varlıklarını ortaya koyma düşüncesi içerisindedir. Tarımdan madene ve inşaattan turizme bütün konuları irdeleyip Diyarbakır’ın ekonomisine ciddi katkılar yapma gayreti içerisindeyiz. Diyarbakır 2015 Haziran ayında UNESCO yolunda önemli bir karar dönemi içerisine girecektir. Bu panelin içerisinde uluslar arası temsilciler yer alacaktır. Bir şekilde Diyarbakır’ın surlarını UNESCO yolunda bir farklılık yaratma düşüncesindeyiz" diye konuştu.
Daha sonra konuşan DİSİAD Yüksek İstişare ve TÜMMER Başkanı Raif Türk ise, 2014 ve 2015 yılının madencilik açısından üzücü bir yıl olduğunu dile getirdi. Türk, "Yüzlerce şehit verdi bu sektör. Aynı zamanda yeni bir maden kanunu Meclis’ten geçti. Maden sektörünü çok yakından ilgilendiren orman ile ilgili bir yönetmelik ve yine orman genelgesi madencilik sektörünü yakından ilgilendiriyor. DİSİAD’ın böyle bir panel ve etkinlik düzenlenmesi hem sektöre hem de Diyarbakır’a çok önemli bir hizmettir" şeklinde konuştu.