MANİSA'nın Ahmetli İlçesi'nde, kaçak imal ettikleri sahte rakıdan satın alıp içen 59 yaşındaki Abdülkerim Soyalan'ın ölümüne neden oldukları iddiasıyla, haklarında Turgutlu Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 3 ile 6'şar yıl hapis cezası istemiyle dava açılan tutuksuz sanıklar Deniz K. ve Hüseyin İ.'nin, suçu 'olası kastla' işledikleri gerekçesiyle 25'er yıla kadar hapis cezası istemiyle ağır ceza mahkemesinde yargılanmalarına karar verildi.
İzmir'in Buca İlçesi'nde oturan ve Manisa'nın Ahmetli İlçesi'nde kayınbiraderi ile yan yana evleri bulunan Abdülkerim Soyalan, 31 Mart 2014 tarihinde buraya gitti. 10 yıldır kalp hastası olan by-pass ameliyatı geçiren Soyalan, 6 Nisan 2014'te bu bölgedeki kasap Deniz K.'dan, 5 litrelik su şişesi içinde, evde kaçak olarak imal edilen rakıdan aldı. Bunun yarısını kayınbiraderine veren Abdülkerim Soyalan, evde kimse yokken rakıyı içti. Rahatsızlanan Soyalan, İzmir'de bulunan eşi Gülümser Soyalan'ı telefonla arayıp, "Midem bulanıyor" dedi. Daha sonra kayınbiraderi tarafından hastaneye kaldırılan Soyalan, üç gün sonra yaşamını yitirdi. İzmir Adli Tıp Kurumu'nda yapılan otopside, Abdülkerim Soyalan'ın içtiği rakıda bulunan yüksek orandaki metanolden dolayı zehirlenerek öldüğü belirtildi.
İzmir'de avukat Özer Kırca'nın bürosunda çalışan Gülümser Soyalan, Cumhuriyet Savcılığı'na başvurup, eşinin ölümüne neden olan kişilerden şikayetçi oldu. Soyalan'ın suç duyurusunda bulunmasının ardından olayı soruşturan Ahmetli'de de yetkili olan Turgutlu Cumhuriyet Savcılığı, sahte rakıyı üreten Hüseyin İ. ile bunu satan kasap Deniz K. hakkında, 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 3 ila 6'şar yıl hapis cezası istemiyle asliye ceza mahkemesinde dava açtı.
Turgutlu 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan Hüseyin İ. ile eşini kaybeden Gülümser Soyalan ve avukatı Kaan Karaca katılırken diğer sanık Deniz K. gelmedi. Hüseyin K., önceki savunmalarını tekrarladığını belirtip, “Diğer sanık bana iftira atıyor. Aramızda daha önceden husumet vardı. Soyalan'ın ölümüne neden olan kaçak alkolü satmadım. Beraatime karar verilsin“ dedi.
Gülümser Soyalan'ın avukatı Kaan Karaca ise sanığın savunmalarına katılmadıklarını, her ne kadar olayın bilinçli taksirle gerçekleştiği iddia edilse de, olayda olası kasıt bulunduğunu, sanıkların bu suçtan yargılanmaları gerektiğini belirtti. Bu nedenle görevsizlik kararı verilmesini, dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti. Hakim Aziz Güven, avukatın talebini yerinde görüp, görevsizlik kararı verdi, sanıkların suçunun 'olası kastla adam öldürme' kapsamında olduğunu belirtip dosyayı Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Sanıklar Deniz K. ve Hüseyin İ., Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nde 25'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

FOTOĞRAF