Saadet Partisi(SP) Samsun İl Başkanı Temel Armutçu, Kızılırmak Deltası'nda çıkan yangın ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan yaklaşık 350 adet kuş türü, manda, yılkı, balık, sürüngen vb. hayvan çeşitleri yanında, zengin bitki örtüsüyle de korunmaya değer bir habitatı içerisinde bulunduran Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Salı günü meydana gelen yangında, 2 bin dönüm alan zarar gördü, birçok hayvan türü de telef oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir dün yangınla ilişkili açıklama yaparak, sabotaj dahil olmak üzere tüm ihtimallerin araştırıldığını, çok sayıda canlı türünün barındığı alanda çalışmaların sürdüğünü söyledi. Hakkında adli soruşturma başlatılan şüphleli yangınla ilgili endişelerini dile getiren Armutçu; UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan deltada çıkan yangın sonucu 2 bin dönüm alanın kül olduğunu belirterek, doğal yaşam alanının bir bölümünün 'Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tanımladığına dikkat çekti.

Armutçu açıklamasında, "2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan yaklaşık 350 adet kuş türü, manda, yılkı, balık, sürüngen vb. hayvan çeşitleri yanında, zengin bitki örtüsüyle de korunmaya değer bir habitatı içerisinde bulunduran Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Salı günü çıkan yangın sonucunda 2 bin dönüm alan yanarak kül oldu maalesef. 8 saatlik yoğun mücadelenin ardından söndürülen yangın sonrasında, tapuda Galeriç Ormanları diye adlandırılan 2 bin dönümlük alan zarar gördüğü gibi birçok canlı telef oldu, hayvanların doğal yaşam alanları da tahribata uğradı. 

STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ YANGINDA ETKİLİ Mİ?

Nisan ayında alınan karar sonrasında  deltada statü değişikliğine gidilerek, bir alan 'Kesin Korunacak Hassas Alan' olarak ayrıldı. Geri kalan alanlara ilişkin tasarruf yetkisi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bırakıldı. Bakanlık da bir bölgeyi 'Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tanımladı. Bunun sonucunda da Kuş Cenneti insanın kullanımına açıldı, hayvanların yaşadığı su kanallarında deniz bisikletleri sürülmeye başlandı.

Acaba, bu karar ve uygulaması olmasaydı, bu zamana kadar o bölgede yangın çıktığına hiç şahit olmayan hatta hiç duymayan Samsunlular, böyle bir yangına bugün şahit olurlar mıydı?

HARCAMALAR ELEŞTİRİLMİŞTİ

9 Şubat'ta yaptığımız basın açıklamamızda Sayıştay Başkanlığı’nın Samsun Büyükşehir Belediyesi ile ilgili 2018 yılı inceleme raporunda; Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Kızılırmak Deltası Doğal Yaşam Eksenli Kalkınma Projesinde kullanılmak üzere Kasım ayı içerisinde farklı günlerde toplam 245.243,69 TL, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Yörük Çadırı için malzemeli işçilik işine yönelik aynı tarihte toplam 114.834,06 TL harcama tutarlarını, mevzuata uymayan harcama şekli olduğunu tespit ederek eleştirdiğinden bahsetmiştik.

BU HARCAMALAR NEDEN YAPILDI?

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti yaşanan menfur yangın sonrasında binalara teslim edilmez de aslına uygun hâle getirilme çalışmalarını el birliğiyle yürütürüz inşaallah.

Bu yangın ister kendiliğinden çıkmış olsun, ister kundaklama sonucu çıkmış olsun, isterse de sigara/mangal ateşi sonucu kazara çıkmış olsun olan Kuş Cenneti'ne oldu." ifadelerini kullandı.