Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nce uygulamaya konulan Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitimi Programı (KOOPGEB) projesi kapsamında ESKO Birliğe bağlı tüketim kooperatiflerinin yöneticilerinin 16-19 Mayıs tarihleri arasında eğitimlerini tamamlayan ’Kooperatifçilik yöneticilik eğitim semineri’nde başarılı olan yöneticiler sertifikalarını aldı.
Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleşen sertifika törenine, ESKO Birlik Başkanı Hasan Azmi Aka, Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan katıldı.
Kooperatif yönetici eğitim seminerinde başarılı olup sertifika almaya hak kazanmış yöneticilere yönelik gerçekleştirilen törende, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nce uygulamaya konulan Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitimi Programı (KOOPGEB) projesi kapsamında ESKO Birliğe bağlı tüketim kooperatiflerinin yöneticilerin, 16-19 Mayıs tarihleri arasında eğitimlerini tamamlayarak yöneticilik sertifikasını almaya hak kazandı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda, Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu yaptığı konuşmada, ekonomik kalkınmanın önemli araçlarından birisinin kooperatifçilik olduğunu söyledi.
"DÜNYADAKİ KOOPERATİFLERİN YÜZDE 10’U TÜRKİYE’DE"
Seymenoğlu dünya ülkelerinde ve Türkiye’de kooperatifin yerinden bahsederek, “Geçmişteki hangi ülkeye bakarsak bakalım, Japonya kooperatifi en çok ciro yapan ülke konumunda, ardından Amerika geliyor, Almanya, İngiltere, İtalya da onları takip ediyor. Her ne hikmetse bu ülkeler çok gelişmiş ve bu ülkelerde de kooperatifçilik çok gelişmiştir. Bunun sebebi ne? Bence bunun birinci sebebi, o insanların, o bölgede yaşayanların sosyal sermayelerinin çok yüksel olması, yani birlikte iş yapabilme kültürüdür. Dünyadaki kooperatiflerin yüzde 10’u Türkiye’de, sayı olarak çok fazlayız ama nitelik olarak o kadar iyi değiliz. Ülkemizde sırf başkan olmak için kooperatif kuran yerler de var, hepimiz bunları biliyoruz. O yüzden bu nitelik konusunu yinelememiz gerekiyor. Sayısaldan çok niteliğe önem vermemiz gerekiyor. Bizim en büyük eksikliklerimizden birisi budur. Kooperatifte herkesin bir oyu bulunur, kooperatifçiliğin en büyük özelliği ortak akıl amaçlıdır. Yani parası olanın konuştuğu değil insanların fikir birliği yaptığı ortamlar en güzel kooperatifçilik yapılan yerdir” şeklinde konuştu.
Ardından konuşma yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, etkinliğin üniversitede düzenlenmesinden dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.
"GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILANIN YÜZDE 25’İ KOOPERATİFÇİLİKLE ELDE EDİLİYOR"
Rektör Gündoğan, şunları söyledi:
“Üniversitelerimizin üzerine düşen çeşitli sorumlulukları var. Kooperatifçilik şu anda en önemli sosyal politikalardan birisidir. Bunu biz keşfetmedik, bunu batılılar keşfetti. Gayri safi milli hasılanın yüzde 25’i kooperatifçilikle elde ediliyor. Bugün özellikle istihdam ve işsizlikle ilgili verilere baktığımızda, istihdam politikaları konusunda ve işsizliğin önlenmesine ilişkin önlemlere baktığımızda hep kooperatifçilik ile ilgili gelişmelere vurgu yapılıyor. Biz de önümüzdeki dönemde karınca kararınca sayın genel müdürümüz ile imzaladığımız protokolün arkasında durarak eğitim faaliyetlerine başlayacağız. Türkiye’de özellikle kooperatifçilik alanında bilinçlendirme ve imaj konusunu düzeltme, kooperatifçiliğin ne anlama geldiğini toplumumuza çok iyi anlatma mecburiyeti içinde görüyoruz kendimizi.”
Yapılan konuşmaların ardından eğitimde başarılı olan kooperatif yöneticilerine sertifikaları verildi.