Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Hafsa Sultan Mahallesi’nde iki adada yapmayı planladığı kentsel yenileme projesinin ayrıntıları vatandaşa anlatıldı. Şehir Plancısı Ahmet Turgut, vatandaşın isteği doğrultusunda bir proje hazırlandığını belirterek, konutların yanı sıra ticaret alanı, okul, cami, otopark alanlarının hesaplandığını ve her şeyin vatandaşın isteği doğrultusunda netleşeceğini ifade etti. Turgut, projenin mecliste kabul görme halinde 24 ve 36 ay içinde tamamlanacağını açıkladı.
Hafsa Sultan Mahallesi’nin kaderini değiştirecek olan Kentsel Yenileme Projesi’nin ayrıntıları ortaya çıktı. İki adada yapılması planlanan örnek proje, hak sahipleriyle teker teker görüşülerek, son haliyle görücüye çıktı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Lale Salonu’nda hak sahiplerine projeyi Şehir Plancısı Ahmet Turgut anlattı. Proje hakkında sunum yapan Turgut, vatandaşın önerileri dikkate alınarak, yeni bir Hafsa Sultan yaratacak olan projeyi ortaya çıkardıklarını dile getirdi. Turgut, “Bu bir kentsel yenileme projesidir. Ancak bu projede yerinden etme, ekonomik olarak mağdur etme yok. Bu tür projelerin her bir parsel sahibinin rızasının alınması fikrine sahibiz. Eğer bir rant oluşacak bu rant bu güne kadar hizmet alamamış sizlerin hakkıdır. Bazı nedenlerle projelerimiz kesintiye uğradı. Sizin iyiliğinize olduğuna inandığımız için yeniden gündeme getirdik. Söz konusu bu proje alanında siz 15 gün boyunca çalışmalarımıza geldiniz, teknik bilgileri verdik. Burada herkes parsel sahibidir. Sizin karar vereceğiniz bir süreci yürüteceğiz” dedi.
HER AYRINTI DÜŞÜNÜLDÜ
Toplam proje alanının 32 bin 395 metrekare olduğunu belirten Turgut, 276 haneyi kapsayan bu yerinde dönüşüm projesiyle her ayrıntının düşünüldüğünü ifade etti. Turgut, “Konut ve ticaret alanı olacak. Okul alanını da ayırdık. Size daire önerilerimiz olacak. Açık ve şeffaf olacağız. Aynı mahallede aynı yerlerde akrabalarımızla çocuklarımızla oturacağız. Bu mahallerimize Başkanımız Cengiz Ergün hizmet getirmeye çalışıyor. Ancak bu şartlarda çok zor. Bu caddelerle size yeterince hizmet gelmiyor. Bu düzen devam ettiğinde ferah yolların geniş olduğu oyun alanlarının oluşma şansı yok. Biz bunu dönüştürmek istiyoruz. Bütün bilgileri topladık. Boş arsalarda var burada. Dairelerinize daire verme yönünde bir çalışma yapıyoruz. Bu hisseleri bunun için tespit ettik” diye konuştu.
HERKESİN KAPISINI ÇALDIK
Seçilen alan hakkında bilgi veren Turgut, iki ada seçildiğini belirtip,“ Hepinizin kapısını çaldık. Kapılarınızı bize açtınız. Biz bütün parsel sahiplerine ulaştık. Boş parsel sahiplerini de bulduk. Hepsine tek tek gittik. Önerimiz alçak katlı binaların hak sahiplerine verilmesidir. Binalar arasındaki mesafeler geniş olsun istiyoruz. Bu koşullar yüksek binaları zorunlu tutuyor. Sizlerin almasını arzu ettiğimiz blokları alçak katlı yapıyoruz. Bulvarlar caddeler oluşturuyoruz. Geniş kaldırımlar, bir prestij alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Her iki bloğun altını da tamamen otopark yaptık. Araçlarımızı caddeler yerine otoparklarımıza park edeceğiz. İki imar adası oluşmuş oldu. Biri 8 bin biri 13 bin altının tamamı kapalı otopark. Bu alan mülkiyet sahiplerinin ortak alanlarıdır. Yeni bir kültür tesisi alanı ayırdık. Okul alanımızı büyüttük, park alanlarını genişlettik. Biz sadece binaları yenilersek doğru iş yapmamız oluruz. Bu proje sosyal ve ekonomik kalkınma projesi olmalıdır. Biz metrekarelerinizi zayi olmayacak şekilde bir düzen yapacağız. Yeni parklar yeni alanlar mutlaka bölgede değer artışını sağlayacak. Bir değerleme çalışması hazırladık. Mevcut binalar ve yeni binalar arasında bir uçurum oluşacağını öngördük. Biz bunu yaptığımız çalışmalarda gördük. Önümüzdeki 15 gün sizlerden bilgileri alacağız. Buralarda ikamet eden kişiler çalışıyor mu, ev kadınları beceri kursuna gitmek istiyor mu? Bunları size soracağız. Proje boyunca bu alanda çalışmayan gençlerimiz için iş garantili kurslar açacağız. Ama bu tür proje alanlarında bunu özel olarak bu proje için yapacağız” diye konuştu.
24 VEYA 36 AYDA TAMAMLANMASI PLANLANIYOR
‘Önerilerinizle projeyi geliştireceğiz’ diyen Turgut, “Arsanın alanı, tapu alanlarını biz hesapladık. Onları sizlerle Salı gününden itibaren başlayacağız. Boş parseller ve binalı parseller var. Biz bu mevcut yapıların değer tespitlerini yapıyoruz. Arsadan gelen bir imar hakkınız oluşacak bunu konuşacağız. İçinde bina olan binaların değerlemesini yapıyoruz. Bina yapmış kişiler ile boş parseller arasında bir farklılık olmak durumunda. Yeni dairelerin kaç metrekare olacağını kaç daire istediğiniz Salı gününden itibaren sizleri ofisimize bekliyoruz. Bu detayları sizlerle paylaşacağız. Ne büyüklükte daireler istiyorsunuz, bunları tipleştirmeye çalışıyoruz. Çünkü blok düzenine geçiyoruz. Bloklar arası mesafeleri dikkate alıyoruz. Tüm ayrıntılar hassasiyetle düşünülüyor” dedi.
Turgut, projeyi kabul edenlerle ön protokol imzalanacağını belirterek, kaç daire alınacağını ön protokolle belirleneceğini açıkladı. Turgut,” Proje sürecinde 24 ve 36 ay arasında tamamlanmasını öngörüyoruz. Bu süre içinde Manisa Büyükşehir Belediyesi her bir hane sahibine dairesi için 600 lira kira yardımı yapacak. 1000 lira da taşınma maliyeti karşılanacak. Ön protokolden sonra imar planının meclise getireceğiz. Mega projelerde mağdur olan kişiler var. İmar planında parsellerin rızasız birleşme şansı yok. Buna imkan tanımayan bir imkan planı hazırladık. Rızayla birleşeceğiz rızayla kat mülkiyetine geçeceğiz. İmar planından sonra da protokol aşamasın geleceğiz. Mevcutta küçük küçük parseller var. Bazıları köşe başı bazıları ana yol yakın. Burada da hakkaniyeti sağlamaya çalışacağız. Bir değerleme ile aynı konumda olan parselleri aynı blokları önereceğiz. Aynı sokağı paylaştığınız insanlarla aynı blokları paylaşmanızı sağlayacağız. Aynı blokların içine dahil olduktan sonra daireleri paylaşma durumuna geleceğiz. Zemin katlar ve üst katlar tercih edilmiyor. Zemin katları ve üst katları kuraya dahil etmeyeceğiz. Ama özellikle isteyen olursa zemin kattan daire seçebilir” diye konuştu.