Dicle Üniversitesinde (DÜ) “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” dolayısıyla şehit ve gazileri anma etkinliği düzenlendi.

15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü nedeniyle DÜ Havuzbaşı Sosyal Tesislerinde “15 Temmuz şehitlerini ve gazilerini anma günü” düzenlendi. Etkinliğe DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Burada bir konuşma yapan Rektör Gül, ülke tarihinin darbelerle dolu olduğuna dikkat çekerek, “15 Temmuz darbe girişiminde istedikleri amaca ulaşamadılar. Bu girişim iktidarı devirmek gibi bir darbe girişimi değildi. Bu darbe girişimi bizi vatansız, devletsiz bırakmaya yönelik bir darbe girişimiydi” dedi.

“Darbe girişimlerinin arkasında dış güçler var”

Bütün darbe girişimlerinin arkasında dış güçlerin olduğunu vurgulayan Gül, “Hala daha bu hain darbe teşebbüsünün destekçileri dış güçler tarafından destekleniyor. Vatansız kalmak kadar kötü bir şey yoktur. Bölgemizde çok sayıda Suriyeli sığınmacı var. Onlar hepsi bizim kardeşlerimiz. Dolayısıyla onların vatansız yaşadıklarına şahit oluyoruz. O yüzden vatansız yaşamanın ne demek olduğunu bizim bölgemizde yaşayanlar daha iyi bilir. İnsan evsiz yaşayabilir ama vatansız yaşamak çok korkunç bir şey. Hamdolsun çok dirayetli bir Cumhurbaşkanımız ve halkımız olduğu için hep birlikte bu darbe teşebbüsünü püskürttük. Bu gece burada bulunma nedenlerimizden birisi de hem bu şehitlerimizi ve gazilerimizi anmak hem de bir olmak, beraber olmak, birlikte olmak. Eğer birlikte olmazsak, beraber olmazsak bu teşebbüsler duramayacaktır ki durma ihtimali çok az. Çünkü dış güçler teyakkuzda. Biz bir olduktan sonra bu teşebbüslerin hiçbiri gerçek amacına ulaşamayacaktır. Bundan dolayı herkese görev düşüyor. Uyanık olmamız ve kardeşliğimizi pekiştirmemiz lazım” diye konuştu.