Arel Koleji ortaokul öğrencileri Küçükçekmece Gölü’nde analiz yaptı. Bir gölde canlı yaşamının en uygun olduğu pH aralığı 6,5 ile 8,5 iken, Küçükçekmece Gölü’nde bu oran 9 ila 10 arasında çıktı. Analiz sonucu gölde bulunan canlıların yaşamının tehlikede olduğu ortaya belirtildi.

Arel Koleji SOS proje timi öğrencileri, bu sene de Küçükçekmece Gölü’nde gerekli ölçümleri gerçekleştirerek, pH, oksijen, sıcaklık, renk, bulanıklık, sertlik ölçümlerini veri tablosuna kayıt etti. Daha sonra elde ettikleri bulguları kullanarak sulak alanda yaşayan canlıların bu sonuçlardan nasıl etkilenebileceği ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Öğrencilerin araştırmalarına göre, bir gölde canlı yaşamının en uygun olduğu pH aralığı 6,5 ile 8,5 arasında değişiklik gösteriyor. Küçükçekmece Gölü’nden alınan örneklerde pH oranı ise 9 ile 10 arasında. Bu oran gölde yaşayan canlılar için tehlike arz ediyor.

pH değerinin yüksek olması göle deterjan gibi atıkların karıştığının göstergesi olarak yorumlandı. Diğer incelenen parametrelere göre göl renginin yeşil olması, suda hızlı bir yosunlaşmanın (planktonların) meydana geldiğini ortaya koydu. Deterjan atıklarının gölde yosunlaşmaya neden olduğu bunun da sulak alanın yaşlanmasına ve yavaş yavaş ortadan kalmasına sebep olduğu kaydedildi.