Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Suriye’ye geçme ihtimali olan kişiler" listesindeki sayının geçen haftaya göre artığını açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği haftalık olağan basın toplantısında son gelişmeler ve gündeme dair açıklama yapan Bilgiç, yaklaşık 10 bin kişiye giriş yasağı konulduğunu kaydetti.
Girişleri engellenen ve geldikleri ülkeye sınır dışı edilen kişi sayısının bin 80 olduğuna dikkat çeken Bilgiç, IŞİD’le mücadele kapsamında giriş yasağı konulan kişi sayısındaki artış ile ilgili bir soru üzerine son terör saldırılarının ardından Batı Avrupa ülkelerinin daha hassas davrandığını söylemenin doğru olacağını, ancak sadece buna bağlamamak gerektiğini kaydetti.
Türkiye’nin istihbarat paylaşımına açık olduğunu kaydeden Bilgiç, yapılan girişimlerin sonuçlarının alınmaya başlandığını kaydederek “Sayı bu çerçevede artmaktadır. Suriye’de yaklaşık 15 bin yabancı savaşçı var. İstihbarat paylaşımı sonucunda girişi yasak listesine koyduğumuz kişi sayısı yaklaşık 10 bin civarında. Demek ki 5 bin kişilik bir açık var” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin Holokost anma törenlerinin ilk kez bu yıl Türkiye’de yapılacak olmasının sorulması üzerine Bilgiç, Holokosta bakış açılarında herhangi bir değişiklik olmadığını ifade ederek geçen sene de bir etkinlik düzenlendiğini, bu senede düzenlenen etkinliğe TBMM Başkanı Çiçek’in katılacağını kaydetti.
Bilgiç, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Sözleşmesi (AİÖS) raporları ile ilgili bir soru üzerine, AİÖS’in, Avrupa Konseyi nezdinde imzalanan bir sözleşme olduğunu kaydederek, bu sözleşmeye taraf olan ülkenin AİÖS’nin denetimine de taraf olduğunu vurgulayarak "Türkiye buna taraf. Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi belli aralıklarla o ülkedeki hapishaneleri, akıl hastanelerini geziyor ve buna ilişkin bir rapor hazırlıyor" ifadesini kullandı.
Bilgiç, Türkiye’nin de, diğer tüm Avrupa Konseyi ülkelerde olduğu gibi bu denetime açık bir ülke olduğunu vurguladı. Bilgiç, denetimin son olarak Haziran 2013’te Türkiye’de gerçekleştiğini hatırlatarak şöyle konuştu: "Bu, Gezi olaylarının olduğu döneme denk geldi. Türkiye komitenin bulgularına usülen yanıt verdi. Normal olarak bu raporların yayınlanmasıyla ilgili ülkelerin iznine bağlı. Bununla birlikte özellikle son birkaç gün içinde Türkiye’nin verdiği yanıtların gerçeği yansıtmadığı şeklinde bir takım iddialar var. Bir şeyin gizlenmesi isteniyorsa bu raporların yayınlanmasına izin verilmeyebilirdi. Türkiye şeffaf bir şekilde yayınlanmasına izin verdi. Rapor 15 Ocak 2015’te yayınlanmış olsa bile haziran ayında uzmanların Türkiye ziyareti sırasındaki bulguları içeriyor.”
Yunanistan’da kaybolan 12 dağcı ile ilgili bir soru üzerine Bilgiç, 23 Ocak tarihinde Avrupa’daki 112 acil arama hattına önce 12 Türk olduğu söylendiğini ancak Bulgar şeklinde düzeltilen bir ihbar yapıldığını kaydederek ihbar yapılan yerin Selanik yakınlarındaki bir bölge olduğunun düşünüldüğünü ancak burada yapılan aramalarda bir sonuca ulaşılamadığını söyledi. İhbarın yapıldığı telefondan en son gelen sinyalin tespit edildiğini kaydeden Bilgiç, burada yapılan aramalardan da sonuç alınamadığını ifade etti. O bölgeden yapılan bir kayıp ihbarı olmadığını belirten Bilgiç, ihbarın gerçekçi olmadığının ortaya çıktığını ifade etti.