Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen Orta-Asya Sekel Türkleri Festivali’nde, 250 gönüllü ev hanımının sardığı 25 bin adet lahana sarması rekoru kırıldı.
Yaklaşık bin yıldan bu yana Romanya’nın Transilvanya bölgesinde yaşayan Sekeller tarafından Budapeşte Milenaris Park’ta düzenlenen festivalde 4 bin litrelik dev kazanda ve meşe odunu ateşinde elle sarılmış 25 bin adet lahana sarma dolması pişirildi. Sekel Türklerinin geleneksel kültürünün tanıtıldığı festivale katılan ziyaretçiler, dev kazanda pişirilen lahana sarmasını adeta kapıştı. Lahana sarmalarını tatmak için yarışan Macar ziyaretçiler, üzerine yoğurt döktükleri dolmaları afiyetle yediler.
Dolmaları yemeye gelen Somogyi Jozsefne, lahana dolmasının çok güzel olduğunu belirterek organizasyonu düzenleyenlere teşekkür etti.
Festivali düzenleyenlerin başında gelen İstvan Domokos, Macaristan’ın en büyük kazanında pişirdikleri 25 bin adet lahana sarması ile ülke rekoru kırdıklarını, yaklaşık 3 ton ağırlığındaki kazanın kamyon vinciyle kaldırdıklarını söyledi. Domokos, "Pişirdiğimiz lahana sarması tam 6 bin porsiyon, 1 ton dana eti, 1,5 ton pirinç ve yüzlerce kilo lahana kullanarak yaptık. Buradan sağlanacak para bir yardım kuruluşuna verilecek" diye konuştu.