Mübadele döneminde İzmir’in Ödemiş ilçesine yerleşen Türk asıllı Rum aileler, ata toprakları olan Yunanistan’ı ziyareti sırasında duygu dolu anlar yaşadı.
Mübabede yıllarında Ödemiş ilçesine yerleşen aileler, düzenlenen geziyle Yunanistan’daki ata toprakları Kavala, Selanik, Drama şehirlerini ve köylerini ziyaret etti. 42 Türk asıllı Rum ailelerden bazıları, dedelerinin yaşadığı evlerin izine ulaştı. Yıllar sonra atalarının yaşadığı toprakları yerinde gezen aileler, ziyaret sırasında duygu dolu anlar yaşadı. Aileler, dört günlük ziyaretleri esnasında sık sık hatıra fotoğrafı çektirerek geziyi ölümsüzleştirdi.
Lozan Mübadele Vakfı kurucularından Çimen Turan, vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda vakfın mütevelli heyeti üyesi olan Turan, "Mübadele döneminde Ödemiş nüfusunun yüzde 30’u Rum Ortodokslarından oluşmuş. Rum Ortodoksları Cumhuriyet öncesi Osmanlı döneminde Ödemiş, Birgi, Tire, Bayındır, Ovakent gibi yerleşim yerlerinde yaşamışlar. Buralarda ki insanlar mübadil olarak geçmiş. Lozan Mübadele Vakfı olarak son yıllarda mübadil ailelerimizin bugünkü nesillerini Ata topraklarını götürüyoruz. Bugünde başta Ödemişli ailelerden Serpil Köymen, Gönül Köymen, Nihal Bağlan, Veli Sevin, Necla Sevin, Sevgül Barış, Burhanettin Barış gibi isimler olmak üzere toplam 42 kişi Yunanistan’a ata topraklarına gittik. Burada Kavala, Selanik ve Drama şehirlerini aynı zamanda köylerini de gezdik. Köylerimizi ise mübadillerimizin dedelerinin yaşadıkları köyleri tespit ederek seçtik. Ödemiş’ten yıllar sonra dedelerinin yaşadığı evleri bulan aileler hem duygusal anlar yaşadı hem de hatıra fotoğrafları çektirdi. Lozan Mübadele Vakfı olarak yılda en az 8 en çok 10 kez buna benzer tur düzenliyoruz" dedi.
Yunanistan’da atalarının evlerini bulan kişilerden biri olan Nihal Bağlan ise, ziyaret sırasında duygu dolu anlar yaşadıklarını ifade etti. Bağlan, "Yıllar sonra ata topraklarını ziyaret etmek daha da ötesi dedemlerin yaşadığı köyü evi bulmak bizleri çok duygulandırdı. Orada yaşayan Rumlar biz Türklere çok sıcak ve samimi davrandılar. Çok güzel arkadaşlıklar dostluklar edindik. Mübadele kadar kötü bir şeyin olduğu söylenemez. Emperyalist güçlerin insanları ne hale getirdiklerini yerinden yurdundan ettiklerini bir kez gördük ve o acıları hissettik. Temennim bir daha mübadelelerin yaşanmaması ve böyle acıların meydana gelmemesidir. Lozan Mübadele Vakfına teşekkür ediyoruz" diye konuştu.