Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife  Al Sani, Başsavcı Ali bin Fatis el-Meri ve Adalet Bakanı Hasan bin Lehdan  el-Muhennedi'nin katılımıyla komisyon merkezinin açılışı gerçekleştirildi.

Komisyon bugünden itibaren Körfez ve Arap ülkelerinin boykotundan  zarar gören kamu ve özel sektörler ile kişilerin tüm şikayet, dilekçe ve dava  dosyalarını kabul edecek.

Katar Adalet Bakanı Muhennedi, yaptığı basın açıklamasında, "Son  krizin Katar'ın güvenilirliğini, ikili ve uluslararası anlaşmalara uymayan  ablukacı devletlerin aksine kanunlara bağlılığını kanıtladığını" söyledi.

Ülkesinin güvenliği, istikrarı, vatandaşlarının ve topraklarında  yaşayanların hukukunu korumak için gereken tüm yasal düzenlemeleri  gerçekleştirmekte tereddüt etmeyeceğini ifade eden Muhennedi, "Katar, bu amaçla  uluslararası kanun ve yönetmeliklere göre içeride ve dışarıda gereken tüm önlemleri alacaktır." dedi.

Katar'ın ve liderlerinin abluka öncesi ve kriz sırasında sistemli ve  adaletsiz bir karalama kampanyasına maruz kaldığını, bu belgelenen kötülüklerin  hukukun elinden kurtulamayacağını belirten Muhennedi, "Tazminat komisyonu, tüm  olayları izleyecek, zararın derecesi ne olursa olsun mazlumlar için adaleti  sağlamak ve zararlarını tazmin etmek amacıyla bütün negatif gelişmeler titizlikle  ele alacak." ifadesini kullandı.

Başsavcı Meri de açılışın ardından düzenlediği basın toplantısında,  komisyonda başsavcılığın başkanlık edeceğini, dışişleri ve adalet  bakanlıklarından da üyeliklerin olacağını aktardı.

Komisyonun uluslararası ve yerel davaları kabul edebileceğini,  davaların komisyon tarafından görevlendirilen uluslararası hukuk büroları  tarafından takip edileceğini söyleyen Meri, komisyonun işinin devamlı olduğunu,  Körfez krizinin bitmesine bağlı olmadığını kaydetti.

Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, 5 Haziran'da Suudi  Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn yönetimlerinin Katar  Büyükelçilerini geri çekmeleri ve hava ile deniz sahalarını Katar'a kapatmaları  ile başlamıştı.

Ambargo uygulayan bu dört ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha  yönetimine "Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması, İran ile  ilişkilerin kesilmesi ve Al Jazeera televizyonunun kapatılması" gibi şartların  bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi sunmuştu. Doha yönetiminin bu talep  listesine cevabını iletmesinin ardından Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya  gelen 4 ülkenin dışişleri bakanları, Katar'a yönelik siyasi ve ekonomik ablukanın  süreceğini açıklamıştı.