Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Hammade, ambalaj fiyatlandırması ve ülkelerin bazı ilaçları dışarıya göndermemesinden dolayı sorun yaşıyoruz. Özellikle çocuk şuruplarında, ateş düşürücülerde, antibiyotiklerde, soğuk algınlığı, tansiyon, kalp ve şeker ilaçlarında ciddi manada sıkıntımız var" dedi.

SORUN GİTGİDE BÜYÜYOR

Karacan, son dönemde gündeme gelen piyasadaki ilaç sıkıntısına dikkat çekerek, piyasada bulunmayan ilaçlarla ilgili sorumluluğun eczanelerde olmadığının kaydetti. Karacan, sıkıntının bir an önce giderilmezse sorunun boyutunun daha da büyüyeceğini belirterek," Belli grup ilaçların piyasada olmadığını hammadde, ambalaj fiyatlandırmasından ve ülkelerin bazı ilaçları dışarıya göndermemesinden dolayı ilaçlar yok. Özellikle çocuk şuruplarında, ateş düşürücülerde, antibiyotiklerde, soğuk algınlığı ilaçlarında, tansiyon, kalp, şeker ilaçlarında ciddi manada sıkıntımız var" diye konuştu.

BİRLİKTE ÇÖZÜM ÇAĞRISI

İlaç temini sorununun İlaç Fiyat Kararanamesi ve global bütçe uygulamasının sonucu olduğunu öne süren Karacan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 "Serbest piyasada avro 19,50 civarında. Ama devletin ilaç için belirlediği avro kuru 7,81 lira. Gerçek avro kuru, devletin ödediğinden 2,5 kat daha fazla. Bu da çok büyük bir ilaç sıkışıklığına neden oluyor. İlaçlar ithal edilemiyor, var olanlar satılamıyor. Depolar, eczane rafları bomboş. Son 2 senede biz sadece hammadelerde değil ambalajda da ciddi manada fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla avro kurunun üzerinde de cam da, ambalajda, alüminyumda, blisterde artışlar var. 2017'den bu yana her sene aralık ayında benzer açıklamalar yapmışız zaten. Her geçen yıl sorunlar gitgide büyüyor. Biz de yetkililere ileride daha büyük sorunlar olmasın bunu hep birlikte çözelim diyoruz. Çocuğu için ilaç bulamamış bir aileyle karşı karşıya kalmak istemiyoruz."

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, önceki günlerde yaptığı açıklamada da son günlerde özellikle nöbetçi eczanelerin önünde uzayan kuyrukların nedeninin yaşanan ilaç sıkıntısı olduğunu söylemişti.

Haber Kaynak: Ömer Faruk KOCABAŞ

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.