Büyükşehir Belediyesi'nin Bafra ilçesine yapmayı planladığı sebze-meyve hali için açılan davayla ilgili Samsun 3. İdare Mahkemesi tarafından ikinci kez görevlendirilen bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda da, projenin kamu yararı taşımadığı ve başka alana yapılmasının uygun olacağı bildirildi.

Gazi İmar mercek altında! İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz: "Bu milletin hakkını yedirmeyiz" Gazi İmar mercek altında! İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz: "Bu milletin hakkını yedirmeyiz"

ALTERNATİF ALAN ÖNERİLDİ

Bafra ilçesi Türbe Mahallesi'ndeki verimli tarım arazilerinin üzerine yapılması planlanan,  sebze ve meyve hali için yer sahipleri tarafından açılan davayla ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin itirazı üzerine ikinci kez Samsun 3. İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen alanında uzman bilirkişi heyeti, yaptıkları araştırmalar sonucu 54 sayfalık rapor hazırladı. Raporda, belirlenen alana yapılacak sebze-meyve halinin bir çok sorunu da beraberinde getireceğine yönelik ortak görüşe yer verilerek, Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin takdirine arz edildi. Öte yandan Samsun-Sinop karayolunun güneyinde kalan ve yola 500-600 metre mesafede bulunan alanın, alternatif olabileceği belirtildi.

"ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI"

Yüksek mimar, inşaat yüksek mühendisi, jeoloji yüksek mühendisi, 2 ziraat yüksek mühendisinin aralarında bulunduğu bilirkişi heyeti raporunda, hal yapılmak için belirlenen alanın birinci sınıf tarım arazisi olduğu ve sulu tarım yapıldığının altı çizildi. Şehircilik ve planlama ilkelerine göre plan yapılırken fiili kullanım hakkına öncelik tanınması ve kullanımın mümkün olduğunca korunmasının gerektiği belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi: "Dava konusu parsellerin BHA-Meyve sebze hali olarak belirlenmiş olmasının mülkiyetin  özüne ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu ve bu işlemde kamu yararı bulunmadığı, taşınmazların tarım alanı olarak koruması gerektiği, dava konusu alanda yapılan sondaj verilerinin değerlendirilmesine göre alanda zemin sıvılaşması olasığının çok yüksek olduğu, Büyükova sınırları içerisinde bulunan alternatif alanların davan konusu alan ile benzer özellikler gösterdiğinden uygun olmayacağı, alandaki amaç dışı kullanımın meyve-sebze hal alanıyla sınırlı olmayacağı, işgallerin  zamanla genişleyeceği, burada önerilen meyve-sebze halinin Samsun-Sinop karayolunun güney koridoru üzerinde başka bir yere kaydırılabileceği, çünkü çevre düzeni planındaki tüm kurgunun  bunu desteklediği ve altyapı oluşturmaya başladığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

NEJLA KAYA

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.