Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından oy çokluğuyla 2021 yılında 'sanayi alanı'na dönüştürülen, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından olumsuz rapor verildiği iddia edilen, Asarcık ilçesi Musaağa Mahallesi'ndeki alana ilişkin imar planlarının yürütmesi, hukuka, mevzuata ve kamu yararına uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle durduruldu.

OLUMSUZ RAPORLARA RAĞMEN SATILDI

Davacıların vekili Av. Kerami Gürbüz, Asarcık ilçesi Musaağa Mahallesi'nde, 100 yılı aşkın bir süredir otlak, oyun, bayramlaşma, düğün, cenaze gibi amaçlarla kullanılan, 2021 yılında meclisten oy çokluğuyla geçen maddenin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü'nden görüş almadığını, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumsuz yöndeki raporuna rağmen apar topar İstanbul'daki bir firmaya sattığını ve avluların hemen yanında inşaatın başlatıldığını iddia ederek, vatandaşın itirazlarının da yok sayıldığını söyledi.

İTİRAZ TALEPLERİ DE REDDİLDİ

Gürbüz, Musaağa Mahallesi sakinlerinin evlerinin önündeki, maddi değerinden de öte manevi değeri çok yüksek bu arazinin satışından geç haberleri olduğunu belirterek, "Bunun üzerine bir yandan imar planlarının iptali için mahkeme süreci başlatılıp sürdürülürken, diğer yandan Musaağa sakinleri, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'ne burayla ilgili plan tadilatı talebinde bulunuyorlar. Ayrıca bunu yaparken Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin meclis üyelerinin tamamına bilgilendirme amaçlı birer mektup, mektubun ekinde arazinin konumunu gösteren fotoğraflar ve buranın sanayi alanı olamayacağına dair Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün yazısını ekleyip gönderiyorlar. Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi konuyu tekrar gündemine alıyor fakat gelen mektuplar üzerine araziyi gidip yerinde gören CHP, İYİ Parti ve Saadet Partili üyelerin uyarı, itiraz ve karşı oylarına rağmen plan tadilatı talebini bu kez de oy çokluğu ile reddediyor" ifadelerini kullandı.

BİLİRKİŞİDEN OLUMSUZ RAPOR

"İptal davasında ise davayı takip eden avukatların 30 yıllık meslek hayatlarında karşılaşmadıkları bir gerekçe ile hem de adli tatilde toplanan nöbetçi mahkeme heyeti tarafından dava usulden reddediliyor" diyen Gürbüz şunları kaydetti: "Bunun üzerine Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan istinaf başvurusu üzerine usulden ret kararı kaldırılıp, dosya ilk derece mahkemesine gönderiliyor. Bu durum davada yaklaşık 6 aylık zaman kaybına neden oluyor, bu arada araziyi satın alan firma şantiyesini kurup fabrikanın inşaatına başlıyor. Dosya istinaftan dönüp ilk derece mahkemesine geldikten sonra ancak keşif kararı veriliyor. Keşif sonrası bilirkişiler böyle bir dava için makul bir sürede raporlarını sunuyorlar. Raporlarında ayrıntılı bir şekilde arazinin sanayi alanı olarak planlanmasının mümkün olmadığını tespit ediyorlar. Sayın mahkeme de raporun mahkemeye sunulmasından yaklaşık 40 gün sonra bu arazinin 'sanayi alanı'na dönüştürülmesine ilişkin kararların yürütmesinin durdurulmasına sonunda karar veriyor."

VATANDAŞI UMURSAMIYORSUNUZ 

Bu süreçler devam ederken fabrika inşaatının yükseldiğini dile getiren Gürbüz, "Düşünebiliyor musunuz kırsal bir mahallede, vatandaşın neredeyse avlusunun içi sayılabilecek bir mesafeye fabrika kurulumuna müsaade ediyorsunuz. Bununla ilgili olarak Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü'nden görüş sormuyorsunuz. Bu konuda olumsuz görüş veren Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nü de dikkate almıyorsunuz. Sonra vatandaşlar size durumu birer mektup da yazıp izah ediyor bu kez de kendilerini hiç umursamıyorsunuz? Bu nasıl bir keyfiliktir?" diyerek tepkisini dile getirdi. 

Haber Kaynak: Merve İLHAN 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.