Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Komisyonu'nda Atakum ilçesine yapılması planlanan 'batı çevre yolu' üzerinde konut alanı belirlenmesi görüşmelerinde tartışma yaşandı. CHP'li, İYİ Partili ve Saadet Partili meclis üyeleri, proje hakkında kendilerine bilgi verilmediğini iddia ederek eleştirilerde bulundu.


PLAN GÖRÜŞÜLDÜ 

Toplantıda, Samsun'un Atakum İlçesi'nde Çatalçam, Çakırlar ve İncesu Mahalleleri sınırında 568,50 hektar alanda planlanan Batı Çevre Yolu'nun ilk etabında 211 hektarlık konut alanı belirlenmesi planını görüşüldü. CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, projeye dair bilgi verilmediğini belirterek, "Bütün çetrefilli işleri hızlı bir şekilde geçirip kamuoyunun gündeminden kaçırmak istiyorsunuz" diye tepki gösterirken, CHP'li Hasan İpek bilgi verilmeden gündem maddesinin oylamaya sunulduğunu öne sürdü. İYİ Parti Grup Başkanvekili Dr. Ayhan Ayvaz, "Başlarken önümüze konulmuş bir maddenin binlerce metrekarelik bir alanı ilgilendiren bir konunun değerlendirilmesini nasıl bekliyorsunuz?" derken, Saadet Partili Hüseyin Kaya ise, "Elimizde bir sayfa kağıt var. Kendileri biliyor, bizi de biliyor zannediyorlar herhalde" ifadelerini kullandı.


'KAÇIRMAK İSTİYORSUNUZ'

Büyükşehir Belediyesi yönetimlerinde imar hukukunun en kötü günlerinin yaşandığını ifade eden CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, "Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 4 yıllık bizim yönetim zamanında imar hukukunda bugün en kötü gündemini yaşıyor. Bütün çetrefilli işleri hızlı bir şekilde geçirip kamuoyunun gündeminden kaçırmak istiyorsunuz. Buna müsaade etmeyeceğiz. Bunların hepsi de iptallerle karşınıza gelecek. Alan çok geniş bir alan. Bizim samimiyetimizi kimse sorgulamasın. Batıda doğuda her iki çevre yolunu da istiyoruz. Yarın vatandaş dava açtığı ve iptal geldiği zaman bu konu gecikecek. Biz ivedilikle açılması için katkı vermek istiyoruz. Yapılanların hukuki olsun ve vatandaşta mağdur olmasın istiyoruz" dedi.

'BİZİ KARŞI KARŞIYA GETİRECEKSİNİZ'

2017 yılında alınan kurum görüşünün 2023'de geçerli olmadığını söyleyen CHP'li Hasan İpek şunları söyledi: "Netcad dosyaları olmadığı için nereler kaç kata imarlı, ne kadar nüfus yoğunluğu getirecek? Yapılan doğru mu yapılıyor bunu çözmemiz mümkün değildir. Elimizde bilgi yok. Bilgi olmayan yeri oyluyoruz. Kurum görüşleri yok. Mera alanı ile ilgili karar alınmış diğer alanlar için ortada kurum görüşü yok. Jeofizik ve jeolojik bir görsel de yok elimizde. Yerleşime uygun mu değil mi hiçbir şey bilmiyoruz. 2017 yılı revizyon alanları ile ilgili kurum görüşleri var deniliyor. Kurum görüşlerinin miadı dolmuştur. 2017 yılında alınan görüşle burada işlem yapamazsınız. Bizde geçmesini istiyoruz. Sonra kanuna ve plana uygun değildir. Geçmediği zamanda vatandaşa 'bu muhalefet var ya itiraz etti ve o yüzden geçmedi. Milletle bizi karşı karşıya getireceksiniz. Yapmayın, o bölgede ki insanlar mağdur olacaktır." 


PLAN NEDİR? BİZ DE GÖRELİM

İYİ Parti Grup Başkanvekili Dr. Ayhan Ayvaz da görüşülen madde ile ilgili kendilerini bilgilendirecek bir şeyin ellerinde bulunmadığını belirterek, "Başlarken önümüze konulmuş bir maddenin binlerce metrekarelik bir alanı ilgilendiren bir konunun değerlendirilmesini nasıl bekliyorsunuz? Bunu anlayamıyoruz. Netcad dosyaları teslim edilmediği için, nerede nasıl ve kaç metrekare alan yapılacağı ilgili meclis üyelerinin ve komisyonların bilgisi yok. Bunu gündeme almayalım bir sonraki komisyon toplantısında görüşelim bizim İYİ Parti grubu olarak isteğimiz budur. Bu kadar önemli bir konu ne dersek kabul etmiyorsunuz. Plan nedir? yeşil alanlar nerelerdir? nerelere ne kat verildi? sosyal alanlar nerede bunu bir görelim” ifadelerini kullandı


 
BİZİ DE BİLİYOR ZANNEDİYOR

Eksik evrak olduğunu ifade eden ve maddenin gündem dışı bırakılması gerektiğini söyleyen Saadet Partisi Grup Başkanvekili Hüseyin Kaya, "Zennube hanım anlattı. Ama elimizde bir sayfa kağıt var. Kendisi biliyor, bizi de biliyor zannediyor herhalde. Ben sorunca neden bilgileniyorum. ben yok dediğim zaman da kimse alınmayacak. Bu konuyu gündeme almamanız lazım. Eksik evrak var gündeme almamamız lazımdı. Zennube hanım tertemiz anlattı ama ben hiçbir şey anlamadım" dedi.

MAĞDUR EDİLMEYECEKLER

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak gündem maddesi ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Yapmış olduğumuz planlama tamamen Batı Çevre Yolu'nun açılmasına yöneliktir. Bakan bey ve başkanımızın özel görüşmeleriyle bu yolu açmaya çalışıyoruz. Bu nedenle özellikle planlama yaparken dikkat ettiğimiz nokta vatandaşlara uygulama esnasında sadece kendi bulundukları parselden vermek. Yani başka bir yerden parsel taşımak falan değildir. Sadece kendilerine oldukları yerden parsellerini vererek yolu açmak. Planın asıl amacı yolu açarken vatandaşlarımızı mağdur etmeden kendi haklarını vermek. Burası 211 hektarlık bir alanı kapsıyor. Peşinden diğerleri gelecek. Çok büyük bir planlama alanı olarak değil. Parça parçadır. Yapılaşma olarak da 1 ile 4 kat."

4 KATI AŞMIYOR

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Nihat Soğuk da, "Herkes kendi parselindeki yeri almak ve 4 katı aşmamak kaydıyla 211 hektar bir alanı ilgilendiriyor. Daha sonra ki zaman dilimde de diğer parçalarda gelecek" diye konuşarak gündem maddesini oylamaya sundu. Gündem maddesi 'Oy çokluğuyla' kabul edildi. 

KÜRTÜN VADİSİ DE GÖRÜŞÜLDÜ

Mecliste ayrıca tarım arazisi olan Kürtün Vadisi'nin imar planı değişikliği teklifi görüşüldü. Gündem maddesi CHP, İYİ Parti ve Saadet partisinin ret oylarına rağmen 'Oy çokluğuyla' kabul edildi. 

Haber Kaynak: Hakan AKGÜN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.