Erzurum’da “Yaşlılıkta Mutlu Yaşam” projesi kapsamında Çanakkale Zaferi nedeniyle yaşlılara Son Mektup filmi izletildi.
Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Elçileri Derneği işbirliği ile yürütülen Yaşlılıkta Mutlu Yaşam projesi kapsamında yaşlılara Son Mektup filmi izletildi.
Palerium AVM’de yaklaşık yüz yaşlıya ikram edilen yemeğin ardından Son Mektup filmini izlemek üzere sinema salonuna geçildi. Aralarında ilk kez sinemaya gidenlerinde bulunduğu gruba 18 Mart Çanakkale Zaferinin 100. Yıl dönümü sebebiyle Son Mektup filmi izletildi.
“Yaşlılıkta Mutlu Yaşam” projesinin tüm faaliyetlerine katılan Kore Gazisi Hayati Malaci(85) ve 60 yıllık eşi Hamiye Hanım(70) yapılan organizasyonlardan son derece memnun olduklarının dile getirdiler. Hamiye Malaci, “Bizi buraya kadar getirenlerden Allah razı olsun. Gençken giderdik ama şimdi gidemiyoruz. Her türlü yardımı yapıyorlar. Türbeye götürdüler ziyaret ettik, dua ettik. Allah devletimize zeval vermesin. Sinemaya da gelemezdik onlar getirdiler. Çok memnunuz” dedi.
Kore Gazisi Hayati Malaci fotoğraf çekilmek isteyen gençleri kırmayarak hepsiyle fotoğraf çekildi.
Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya, “Ülkemizde yaşlı ve yaşlılıkla ilgili toplumsal kalıplara tarihsel açıdan bakıldığında, Türkiye’de toplum ve aile yaşamında hızlı ve önemli değişimler olmuştur. Hızlı değişimler toplumsal kurumları ve davranış değerlerini değiştirmiş ailedeki değişimler yaşlının statüsünü ve fonksiyonlarını etkilemiştir. Yaşlanmaya bakış açısı, yaşlıya bakım sağlamanın ötesinde toplumla bütünleşme kaybolan statü ve rollerin yeniden kazanımı ve işlevlerin artırılması, boş zamanların etkili değerlendirilmesi gibi konular gündeme getirilmiştir. Toplumda yaşlı denilince olumsuzlara vurgu yapılmakta aktif ve sağlıklı yaşlılık süreci geçiren çok sayıda yaşlı değerlendirme dışı tutulmaktadır. Başarılı yaşlanma yalnızca sağlık yönünden değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal yönden de tam bir iyilik halini varlığını işaret eden kavramdır. Bu bağlamda Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Elçileri Derneği işbirliği “Yaşlılıkta Mutlu Yaşam” projesi yürütülmektedir. Projemiz İç İşleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenmektedir. Proje kapsamında Erzurum ilinde yaşayan 100 yaşlımızı çeşitli sosyal etkinliklerle yaşam kalitelerinin yükseltmesi ve yaşlıların sağlığını olumlu yönde etkileyecek, bilgi, tutum davranış ve alışkanlıkları yaşlılarda yaşam tarzı haline getirilmesi için çalışmalar yürütülmekte, sağlık eğitimleri düzenlenmekte ve sağlık taramaları yapılmaktadır. ”dedi.
Çankaya, 9 ay sürecek projede yaşlıların yaşam tecrübelerinden yararlanmak, önemli olduklarını hissettirmek adına etkinliklere, gezi, bilgilendirme toplantıları, organizasyonlara devam edileceğini söyledi.