Karne sevinci yaşayan milyonlarca öğrenci tatilin ilk haftasını geride bıraktı. Yeniden okula dönecek olan öğrenci velilerinin de 'ders çalış' ısrarları başladı. Peki çocuklar tatilde ders çalışmalı mı?

Nirvana Etüt Eğitim Merkezi'nden Uzman Yaşam Koçu Aysun Kıran, sömestri tatilini en iyi değerlendirme yollarını ulke.com.tr'ye anlattı. Kıran'ın velilere önerileri şöyle:

- Yarıyıl tatilini yaz tatilinden ayıran boyutları nelerdir?
Sömestır kısa çaplı bir kış tatilidir. Bir döneme kısa bir ara veriş, aslında bir sonraki döneme hazırlanıştır. Eksiklerimizi tamamlamak ve yeni dönem için bir altın topdur. Yaz tatilinden sonra öğrenciler yepyeni bir yıla başlarlar fakat sömestır diğer dönemi devamıdır. Bu yüzden iki dönem arasındaki bağı çok da koparmamak gerekir. İki dönem arasında bir köprü inşa etmeliler bu tatilde.



- Tatilde veliler ve çocuklar neler yapmalılar?
Bir dönem boyunca çocukların alıştıkları bir düzen var. Bu düzeni tamamen bozmamalılar yoksa okul açılınca bocalama dönemi yaşarlar. Sadece düzen biraz hafifletilmeli.
: öncelikle geçen bir dönem aile ile birlikte oturulup enine-boyuna değerlendirilmeli. Neler yapıldı? Nasıl ders çalışıldı? Nasıl bir program uygulandı? Bu program öğrenci için uygun muydu? Zaman doğru kullanıldı mı? Yapılan hatalar nelerdi? …. Gibi birçok sorunun cevabını birlikte vermeliler. Ve bu cevaplar doğrultusunda ileriye dönük yeni planlar yapmalılar.

- Tatil içinde ayrı bir program yapılmalı mı?
Evet; Tatili iyi değerlendirmek için ayrıca bir tatil programı yapılmalı. Çok da okuldan kopmamak



- Tatilde öğrenciler ders çalışmalılar mı?
Günde en az 1 saat çalışmalılar. Özellikle geçen dönem eksik oldukları konuları tespit edip, o konuları tekrar etmeliler. Test çözmeliler.

- Öğrencilere başka ne gibi önerileriniz vardır?
* Kesinlikle kitap okumalılar. Hatta bunu aile bireyleri hep birlikte yapabilirlerse çok daha güzel olur.

* Tiyatro ve sinema gibi kültürel etkinlikler çocukları hem rahatlatır hem de gelişimlerine katkıda bulunur.

* Bulundukları illerdeki önemli kültür yerlerini gezebilirler.

* Enerjilerini atmak ve tabi ki sağlık adına Spor yapabilirler.



- Ebeveynlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Lütfen çocuklarının eline haddinden fazla telefon, bilgisayar gibi çok fazla başında vakit geçirecekleri şeyler vermesinler. Tatil demek akşama kadar internette vakit geçirmek demek değildir. Çocuklarına zamanın önemini anlatsınlar. Birlikte değerli vakitler geçirsinler. Çocuklarına sorumluluk bilincini aşılasınlar. Çocukların yetenek ve ilgilerini keşfetmelerine yardımcı olsunlar. Birlikte akıl oyunları oynasınlar. Çocuklarını yeni dönem konusunda motive etmeleri yararlarına olacaktır. Her çocuk değerlidir. Çocuğun gelişimine değer katan da ailedir.

Kaynak: Ülke Haber