Alman Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre, her dört Almandan birisi İslamiyeti zenginlik olarak görürken, yüzde 57’lik bir kesim İslamiyet’i tehdit olarak algılıyor.
Alman Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan "Din Monitörü" araştırma sonuçları Almanya’da İslamiyet’e olan imajının bu kadar olumsuz olmadığını ortaya koydu. Ankete göre Almanların yüzde 57’si İslamiyet’i tehdit olarak algılıyor. Her dört Almandan biri İslamiyet’i zenginlik olarak görürken, yüzde 24’ü Müslümanların Almanya’ya girmesini yasaklanması gerektiğini bildirirdi. Ankete katılanların yüzde 40’ı kendi ülkesinde kendisini yabancı olarak gördüğü kaydedildi. Ankette aynı zamanda Almanların İslamiyet ile İslamiyet’i kullanarak terör eylemleri gerçekleştirenleri ayırt etmediğini ortaya koydu. 2012’de İslamiyet’in batıda yeri yoktur anketlerinde yüzdelik oranı 52 olurken, aynı oran 2014’de ise yüzde 61 olarak belirlendi. Almanya’daki İslam düşmanlığı, 19. yüzyılda Yahudilere karşı yapılan düşmanlığa benzetildi.
Raporu yorumlayan iletişim uzmanı Kai Hafez ise, Almanya’da olumsuz İslam algısının en büyük sorumluluğunun Alman medyasından kaynaklandığını belirtti. Hafez, medyanın bu konuda daha hassas olması gerektiğine vurgu yaparak, geçmişte yapılan olumsuz haberlerin İslam imajının oluşmasını etkilediğini söyledi.