Asgari ücret ile emekli aylıklarına yılbaşında yapılan zamlar, aşırı hayat pahalılığı karşısında birkaç ayda eriyip tükendi.

Ücret ve aylıkları giderek aşınan emekli ve emekçi, fiyatı her gün artan temel tüketim maddelerini edinmekte hayli zorlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son günlerde sık vurguladığı gibi hayat pahalılığı dar gelirlinin canını yakmaya devam ediyor. Alt ve orta gelir grubundaki yurttaş cüzdan boşaltan yüksek fiyatlarla adeta savaşıyor.

Hal böyle iken zamlı aylıkları birkaç ayda satın alma gücünü yitiren dar ve sabit gelirli kitlede doğal olarak ara zam beklentisi oluştu.

Yılbaşında yüzde 54.5 artışla net 4.253 liraya çıkarılan asgari ücret daha şubat sonunda açlık sınırının gerisinde kaldı. Oysa son yılların en yüksek oranlı artışı gerçekleştirilmişti. Lakin cep ve mutfağı vuran çarşı pazarın yüksek fiyatları karşısında iyiden iyiye güdükleşti.

Hayat pahalılığı ile şeker ve ay çiçeği kuyruklarının tartışıldığı sırada AKP’li yöneticiler asgari ücrete temmuzda artışı gündeme taşıdı. Açıklamaları 10 milyon emekçiyi umutlandırdı. Ne ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ara zamma kapıyı kapattı. Bakanın açıklamasına karşın Cumhurbaşkanı Erdoğan ara zamma kapıyı araladı.

Eğer asgari ücrete temmuzda ek artış yapılmazsa 10 milyon çalışan 2023 yılı başını bekleyecek. Bu da daha yoksullaşacakları anlamına gelmektedir.

Asgari ücretli gibi 13.5 milyonu aşkın emekli de aylıkların yaşanabilir düzeye çıkarılmasına yönelik beklenti içinde. Özellikle 2.500 lira gibi son derece düşük aylıkla yaşamaya çalışan işçi, esnaf, çiftçi emekli dul ve yetimin ek zamma gereksinimi var. Gerçi temmuzda aylıklara 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak. Ancak 2.500 lira çoktan eridi, adeta pul döndü. 2 milyonluk kitlenin aylığına temmuzdan önce yüksek artış gerçekleştirilmesi, en azından en düşük aylığın asgari ücret düzeyine çıkarılması şart.

Hayat pahalılığı ve ek zam tartışmaları sürerken Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’nin Kocaeli milletvekili Saffet Sancaklı, yaptığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “temmuzda asgari ücret ve emekli aylıklarına zam yapılacağını” söylediğini açıkladı . Sancaklı, açıklamasıyla dar gelirli kitleye zam muştusu verdi.

Temmuzda emekli aylıklarına zaten zam yapılacak. Önemli olan önceden ek artışın gerçekleştirilmesi. Asgari ücrete ilişkin açıklaması ise 10 milyon adına sevindirici. Bakalım Saffet Sancaklı’nın dar ve sabit gelirliye muştusu beklentileri karşılayacak mı?