Romatem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Metin Güzelcik, parkinson hastalığının 4 ana belirtisi olduğunu, halk arasında titreme hastalığı olarak bilinenin aksine asıl problemin hareket yavaşlığı olduğunu dile getirdi.

"DOPAMİN AZALIYOR AHENK BOZULUYOR"

Uzm. Dr. Metin Güzelcik, Kanal S ekranlarında Sevtap Sağlam'ın sunduğu Günaydın Samsun programının konuğu oldu. Parkinson hakkında bilgilendirmelerde bulunan Güzelcik, "Parkinson hastalığı alzheimer hastalığında olduğu gibi beynin seçici hücre kaybıyla seyreden bir hastalığı.  Bu hücre kaybı zihinsel fonksiyonların belleği ilgilendiren  kısımda olursa buna Alzheimer, yok eğer bu hücre kaybı motor hareketlerimizin ahengini sağlayan bölgede olursa bu hastalığa da parkinson hastalığı ismini veriyoruz. Parkinson hastalığında  hücre kaybı, beyin sapında siyah madde denilen bölgede ortaya çıkar. Oradaki hücreler dopamin salgılarlar. Dopamin bazal ganglion denen çekirdekleri kontrol altında tutarak haketlerimizi ahenkli bir şekilde yapmamızı sağlar. Parkinsonda dopamin azaldığı için bu ahenk bozuluyor. Bu da hastanın yaşam standartlarını etkiliyor" dedi.

"2'Sİ POZİTİFSE TANI KOYUYORUZ"

Parkinson hastalığının 4 ana belirtisi olduğunu anlatan Güzelcik şunları söyledi: "Biri hareketlerde yavaşlama yani bradikinezi. Hasta traş olamıyor, dişini fırçalayamıyor, yazısı bozuluyor, adım atmakta zorluklar yaşıyor. Bir diğer belirti de kas sertliği yani rijitite. Bir diğer bulgusu titreme yani tremor. Halk arasında en çok bilinen bulgusudur. Ama bazen oluyor ki hastalar titremeyi fark etmiyor. Bu titremenin özelliği dinlenme halindeyken ortaya çıkan hareketle azalan ve duran bir titreme olması. Bir diğer bulguda postural refleks dediğimiz duruş bozukluğu. Biz ayakta durduğumuzda ağırlık merkezimiz iki bacağımızın tam ortasına düşer. Parkinson hastalığında karın kaslarında sertlik olduğu için gövde öne doğru eğilir ve ağırlık merkezi öne taşınır. Hasta düşecekmiş gibi koşar adımlarla yürümeye başlar. Bu 4 bulgudan 2'i pozitifse parkinson hastalığı tanısını koyabiliyoruz. Titreme görülmeyen parkinson hastaları da var. Asıl problem hareket yavaşlığıdır." Genellikle 55 yaşın üstündeki kişilerde görüyoruz ama genetik bir bozukluk varsa gençlerde de karşımıza çıkabiliyor. Günümüzde baktığımızda parkinsonla birlikte zihinsel bozukluklar da ortaya çıkabiliyor. Depresyon da çok sık görülüyor." 

O gemideki konteynerler Samsun'da incelendi O gemideki konteynerler Samsun'da incelendi

"İNSANLAR YEDİĞİ İÇİN HASTA OLUYOR"

Beslenmenin de önemine dikkat çeken Güzelcik sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsan yemediği için değil yediği için hasta oluyor. 3 öğün insanoğlu için çok fazla. İdeali tek öğündür. Biz beslenmiyoruz, karnımızı doyuruyoruz. Katkı maddelerinin haddi hesabı yok. Geç saatte yenen yemekler felaket. Bu sistem bozulduğunda beyin de bozulmaya başlıyor."

ELVAN İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.