Hekimler, son haftalarda grip benzeri şikayetlerle gelen hastalarda, artan şekilde zatürre vakası ile karşılaştıklarını ifade ediyor. Samsun'da Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, şikayetler uzadıkça iş, okul gibi günlük aktivitelerin yoğunluğu ile de birleşince tablonun zatürreye dönmeye başladığını ifade etti. Prof. Dr. Özkaya, “Son günlerde polikliniklerde ve acillerde bu uzamış grip benzeri tablonun sonrasında artmış zatürre vakaları ile karşı karşıyayız” dedi.

'ÖLÜMCÜL HASTALIK FORMUNDAN ÇIKTI'

Özkaya, Kovid-19 salgınının son durumu hakkında da bilgi vererek, “Uzun zamandır artık ağır vakaların olmadığı, serviste ve yoğun bakımlarda yatan hastaların olmadığı bir dönemi yaşamaya devam ediyoruz” diye konuştu. Kovid 19’un öldürücü bir hastalık formundan çıkararak, hafif geçirilen grip benzeri bir tabloya dönüştüğünü belirten Özkaya, son birkaç haftadır özellikle erişkinlerde 1 haftadan daha uzun süren öksürük ve halsizlik şikayetleri görüldüğüne dikkat çekti. Bunun alışılan grip virüsüne benzemekle birlikte daha uzun sürdüğü bilgisini verdi. Özkaya’ya göre grip virüsü bir iki gün semptomatik seyrederken, son günlerde bu şikayetlerin günlerce sürdüğü bir tablo dikkat çekiyor.

AŞIYA DİKKAT ÇEKTİ

Peki grip aşısı, zatürre aşısı ve COVID 19 aşısı kimlere? Ne zaman yapılmalı?

Prof. Dr. Özkaya, Kovid 19 aşısının özellikle riskli grup olan yaşlılar ve kronik hastalığı olanlara uygulandığını belirtti. Ayrıca bu sene içinde Kovid 19 aşısı olmayan vatandaşların da pekiştirme aşılarını yaptırmalarını önerdi. Grip aşısının ise yine yaşlı ve özellikle akciğer olmak üzere kronik hastalığı olan, sık grip olan ve grip olduğunda ağır geçiren vatandaşların bu ay içinde olmalarını tavsiye etti. Prof. Dr. Özkaya, son zamanlara zatürre vakalarındaki artışa rağmen zatürre aşısındaki zamanlamanın önemine değindi. Zatürre aşılarının her yıl değil, kronik ve riskli olan gruplarda en az 5 yılda bir yapılmasına dikkat edilmesini söyledi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.