Yaprak KOÇER/SAMSUN, () - SAMSUN Büyükşehir Belediyesi tarafından milli mücadelenin simge isimlerinden Samsunlu Fatma Çavuş anısına yaşadığı köy olan Dağköy’deki mezarının yanına heykeli dikildi.
Samsun’da milli mücadele yıllarında bölge halkının örgütlenmesinde ve savunmada önemli görevler üstlenen ve Atatürk tarafından madalya ile ödüllendirilen Fatma Çavuş’un heykeli Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılıp yaşadığı 19 Mayıs İlçesi’ne bağlı Dağköy’deki mezarının yanına konuldu. Kurtuluş Savaşı’nda 33 yaşında olan Fatma Çavuş’un Nebiyan Dağı çevresinden Dağköy’e soygun ve talan için baskına gelen Rum ve Ermeni çetelerine karşı mücadele ettiği belirtildi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişe ve tarihe sahip çıkmayı bir görev olarak kabul ettiklerini belirterek, şöyle dedi:
"Cumhuriyetimizin kuruluşunun 92’inci yıldönümünü kutladığımız bu günlerde, bize bu ülkeyi bırakan ve bu uğurda büyük mucizeler yaratan kahramanlarımız tozlu tarih kitaplarının yapraklarında unutulmamalı. 19 Mayıs İlçemizin bir köyünde doğup, büyümüş ve o günün zor şartlarında bir kadın olarak büyük kahramanlıklara imza atıp sembol haline gelmiş Fatma Çavuş gibi bir çok hikayeyi gizliyor bu topraklar. Biz bu kahraman Türk Kadınının tüm ülkemiz için bir örnek olduğunu ve nesillerce en güzel şekilde anısının yaşatılması gerektiğini düşündük. Onun anısına yaptırdığımız heykel ve mezarının bulunduğu alanı bence herkes gidip görmeli."

FOTOĞRAFLI