GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Giresun Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, İslam'ı terör kavramıyla yan yana kullanmanın doğru olmadığını belirterek, "İslam'ı terörle anmak, isimlendirmek yanlıştır. Terörün İslamisi olmaz" dedi.

Haçkalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı Batılı ülkelerin İslamofobi'yi canlı tutmak, Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki yer altı ve yer üstü kaynaklara sahip olmak, siyasi çıkarlar elde etmek için bazı grupları kullandığını belirtti.

 Ortadoğu ve Afrika coğrafyasındaki terör örgütlerinden en önde gelenlerin Boko Haram ve DAEŞ olduğuna işaret eden Haçkalı, bu iki örgütün "İslam" adı altında yaptığı terör eylemleri nedeniyle Batılı ülkelerde yaşayan insanlarda "İslamofobi" olgusunun giderek yayıldığını kaydetti.

Son olarak Fransa'da DAEŞ tarafından gerçekleştirilen terör saldırısının batı dünyasında İslamofobi'nin yeniden gündeme gelmesine neden olduğunu dile getiren Haçkalı, "Fobya, 'hastalıklı korku, yersiz korku' demek. İslamofobya da İslam'dan hastalıklı bir korku halidir. Batı'da bu korkunun gelişmesini ve yaygınlaşmasını isteyenler var" dedi.

Prof. Dr. Haçkalı, terör örgütleriyle yaygınlaştırılan İslamofobi yoluyla mültecilerin Avrupa ülkelerine göçünün engellenmek istendiğini belirterek, "Mültecilere karşı Avrupa'da ciddi tepki ve reaksiyonun oluşması sağlanmak isteniyor. Terör yoluyla, mültecileri almama yönünde ellerinde bir koz oluşturuluyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

- "İslami terör kavramı yanlıştır"

Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki yer altı ve üstü kaynaklarına sahip olmak, siyasi çıkarlar elde etmek isteyen ülkelerin buralarda "terör kozu"nu kullandıklarını ifade eden Haçkalı, şunları kaydetti:

 "Dünyada küreselleşme olgusu var. Buna bağlı olarak dünyada genel ve yaygın bir terörizm var. Bu da küresel güçlerin dünyayı terörle yönettiklerini gösteriyor. Ortadoğu ve Afrika'da onlarca terör örgütü var. Her ülke buralarda amacına terörle ulaşmaya çalışıyor. Hangi ülkede çıkarı varsa orada terör örgütü ortaya çıkarılıyor ve daha sonra asker gönderilerek burada hedeflenen neyse elde ediliyor. Terör, dünyayı yönetme aracı haline geldi. Alandaki terör örgütlerinin güçlü olmasının sebebi bu."

"İslam'ı terörle anmak, isimlendirmek yanlıştır. Terörün İslamisi olmaz" diyen Haçkalı, "İslami terör kavramı yanlıştır. İslam hiçbir zaman teröre, terörist yöntemlere, insanları ve sivilleri öldürmeye yönelmemiştir. Tarihte böyle bir şey yoktur. İslam'da ilk günden itibaren yapılan savaşlarda dahi eline silah almayanlara, sivillere, ibadethanesinde olanlara, çocuklara, kadınlara, yaşlılara dokunulmamıştır. Dokunulmaz, hem suçtur, hem de günahtır" şeklinde konuştu.

Haçkalı, İslam'ın insanların iyiye ve güzele ulaşmasını amaçladığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Hazreti Peygamber'in hayatından biliyoruz. Ona müşrikler ne kadar eziyet ettilerseler de, onu kendi memleketinden çıkarıp başka yere gitmek zorunda bıraktılarsa da davete gittiği yerlerde onu taş yağmuruna tuttularsa da Hazreti Peygamber o taş yağmuruna tutan insanlara beddua etmemiştir. 'Onların içinden, onların arasından iyi Müslümanlar çıkar Yarabbi' diye dua etmiştir. İslam'ın Müslüman olmayanlar gibi bir hedefi, bir amacı da olamaz. Böyle bir şey zaten yoktur. Din farklılığı İslam'da öldürme sebebi değildir. Bir insanın başka bir dinden olması onun öldürülmesini hiçbir şekilde caiz kılmaz. Öyle bir şey yoktur."

Haçkalı, Kur'an-ı Kerim'de "Bir kişiyi öldürenin, bütün insanlığı öldürmüş gibi, bir hayatı kurtaranın da bütün insanlığı kurtarmış gibi kabul edildiğinin insanlara aktarıldığını" anımsatarak, "Dünyayı yöneten güçler o terörün arkasına İslami olgusunu koyarak Müslümanları dünyanın gözünde küçük düşürmeye çalışıyorlar, İslamofobiyi büyütmeye çalışıyorlar. İslam'da en şiddetli ceza yeryüzünde fesat çıkaranlar ile teröristlere verilmekte. Yani Kur'an'ın en ağır cezası yeryüzünde fesat çıkaran ve teröristlere yöneliktir. İslami terör gibi bir şey İslam'ın temel esasları, kaynakları, temel kurallarıyla çatışır, çelişir."

Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, Müslümanlara yönelik saldırıların önlenmesi için İslam aleminin mutlaka bir araya gelmesi ve teröre karşı ortak tavır sergilemesi gerektiğini sözlerine ekledi.