Samsun Canlı Haber TV ekibi, Türkiye’de yaşanan şiddet olaylarının il bazında sıralamasında üst sıralarda yer alan Samsun’da, vatandaşlara “Samsun’da şiddet olaylarının artmasını neye bağlıyorsunuz? Ve bu olayların azalması için önerileriniz neler?” diye sordu. 

Samsunlular ise artan şiddet olaylarında eğitimsizlik ve işsizliğin en büyük etken olduğuna vurgu yaparken, ailenin önemine dikkat çekti. 

İşte vatandaşların şiddet olaylarına bakışları ve değerlendirmeleri: 

KIZ ÇOCUKLARI GERİ PLANA ATILIYOR
Can DİLEK: “Annelerin erkek çocuklarına biraz daha önem vermesinden kaynaklanıyor. Oğlum yapar yapar eder. Fakat kız çocukları daha geri plana atılıyor. Bunun önüne geçebilme için üniversite eğitiminin artması gerekiyor. Aynı şekilde öğretmenlerinde çocuklara iyi bir eğitim vermesi ve örnek olması lazım. Okullarda şiddet yasak ama bunu yapan öğretmenler var. Bir öğretmen olarak eğitimin üzerine daha fazla düşmemiz gerekiyor. Başka türlü şiddetin önüne geçmemiz mümkün değil. Tabii ki bu eğitim okulla da bitmiyor. Aynı şeyler aileler içinde geçerli. Eğitimin olmadığı bir ülkede huzur olacağını düşünmüyorum.”

KADIN OLARAK SOKAĞA ÇIKMAYA KORKUYORUZ
Hamiyet YILDIZ: “Şiddet neden kadınlara uygulanıyor. Kadınların hiçbir hakkı yok mu? Anneler de bir kadın. Kadınlar olmazsa erkekler olur mu? Kadın Allah’ın erkeklere emanetidir. Kadına işkence yapmak da ne oluyor. Ben bunu anlayamıyorum. O yüzden her gün televizyonda bunları gördükçe çok üzülüyorum. Erkekler bütün suçlarını bastırmak için kadını bahane gösteriyor. Bir şey bulamadığında hemen namus davası. Artık kadın için ülkede her şey çok zor oldu. Biz kadın olarak sokağa çıkmaya korkuyoruz. Kapımızı birisi çalsa korkuyoruz. Biz bu hale geldik artık. Bundan kurtulmanın tek bir yolu var. Kadınlar birlik olup ayaklarının üzerinde durmalı ve kimseye boyun eğmemeli.”

ŞİDDET OLAYLARI ERKEK EĞEMENLİĞİYLE ALAKALI
Aysun BİLGİN: “Kadına şiddet olayları tamamen erkek egemenliğiyle alakalı bir durum. Kadınları sindirmek, susturmak ve kadının yükseldiğini görmeye dayanamamak. Bence erkekler buna tahammül edemiyor. Bunun eğitimle bir alakası yok. Çünkü eğitim ailede başlar. Aile bir çocuğu nasıl eğitirse o çocuk ailesinden aldığı şeylerle büyüyor. Kadınlara uygulanan şiddet sadece Türkiye’de değil dünyada var. Fakat son zamanlarda ülkemizde bu durum çok arttı. Buna birileri dur demeli. Özellikle siyasilerin kanunlarla buna dur demesi gerekiyor. Sokakta ya da otobüste hiçbir suçu olmayan kadının şort giydiği için tokat yemesi, kapalı bir kadının çarşaf giydi diye yüzüne kezzap atılması bunların hepsi şiddet. Biz açık veya kapalı hep birlikte din kardeşiz. Kimsenin başkasının hayatına müdahale etmeye hakkı yok.”

İNSANLARI EĞİTİMDEN UZAKLAŞTIRIYORLAR
Tuğçe PINAR: “Kadınlara şiddet olaylarını ben eğitim eksikliğine bağlıyorum. Çünkü insanları eğitimden uzaklaştırıyorlar. Küçük yaşta çocukların yeteneklerine göre eğitim vermeleri gerekiyor. Şuan eğitim seviyesi düşürülmeye çalışılıyor. Bu da bizim en büyük eksikliğimiz. Bu konuda ailelere çok büyük görevler düşüyor. Çünkü çocukların ilk öğretmenleri anne ve babasıdır. Onlar ne öğretirse çocuklar ona göre yetişecektir. Erkek yapar ama kadın yapamaz algısını ailelerin oluşturmaması gerekiyor. Kadın ve erkek eşitliği küçük yaşta insanlara aşılanmalıdır.” 

AİLELERE ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR
Bülent GÜLER: “Şiddet olayları genellikle ailelerin çocuklarına sahip çıkmamasına bağlıyorum. Okuldaki şiddet olayları, çocukların sokaklarda başıboş gezmelerinden dolayı şiddet olayları fazla oluyor. Eğitim sistemimizde de sıkıntılarımız var. Bunun da şiddete etkisi büyük. Bunun önüne geçebilmek için ailelere çok önemli görevler düşüyor. Çocuklarının sokakta, konuştuğu ve gezdiği insanlara dikkat etmesi gerekiyor. Fakat çevre faktöründe bunu en çok okullarda görüyoruz. Öğretmenlerinde yardımıyla kadın ve erkeğin eşit olduğunu çocuklarımıza aşılarsak şiddet olayların azalacağını düşünüyorum.” 

EN BÜYÜK SEBEBİ İŞSİZLİK
Ali Osman ÇELEN: “Şiddetin en büyük sebebi işsizlik. Gençlerimiz okuyor ellerinde diploması var. Fakat iş bulamıyor. Kötü arkadaş sebebiyle uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklara alışması günümüzde aldı başını gidiyor. Ailelerin çocuklarına çok iyi eğitim vermesi lazım. Okulda verilen eğitim bir yere kadar. Çocuklara küçüklükten eğitim verilmezse bu şiddet olayları hiçbir şekilde bitmez. Biz artık böyle haberler görmek istemiyoruz. Şiddet uyguladığın kişi bir anne. Bunu yapanlar kendi annelerine nasıl saygı duyuyorsa bunu başka kadınlara da yapmak zorunda.”

Röportaj: Caner AKYÜZ – Havanur SUBAŞI