Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Nöroşirurji Beyin Cerrahı Uzmanı Opr. Dr. Naki Keleş, halk arasında yaygın olan bel fıtığı hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu. Opr. Dr. Keleş, "Ani gelişen bel fıtığı olan hastaların yaklaşık yüzde 90’ı, cerrahi müdahale olmadan iyileşebilmektedir. Fakat ihmale gelmeyen bir hastalık olan bel fıtığı için doktorunuz genellikle cerrahi dışı yöntemler ile tedaviye başlayacaktır. Şayet ağrınız nedeniyle hala günlük yaşam aktivitelerinizi yerine getiremiyorsanız, ciddi güç kaybı veya idrar tutamama gibi sorunlar varsa, hekiminiz size cerrahi tedaviyi önerebilir. Bel fıtığı olan bir insanın bazen kendiliğinden geçer diyerek beklediği, ya da kulaktan dolma ilaçlar kullanarak ağrısının dinmesini beklediğini görmekteyiz. Bu çok sakıncalı bir durumdur. Fıtık farklı bir duruma çevirmeden mutlaka bir hekime görünmeli ve gerekli tedavi işlemlerinin başlaması gerekmektedir” diye konuştu.

CERRAHİ DIŞI TEDAVİ

Cerrahi Dışı Tedavi Yöntemleri hakkında bilgiler veren Opr. Dr. Keleş, yatarak dinlenmenin faydalı olduğunu söyleyerek, “Hekiminizin size cerrahi dışı tedaviler olarak kısa süreli istirahat, şişliği azaltmak için antienflamatuar tedavi, ağrıyı kontrol altına almak için ağrı kesiciler, fizik tedavi, egzersizler veya epidural steroid enjeksiyonu tedavisi önerebilir. Şayet size istirahat önerildi ise önerilen süre kadar yatak istirahatı yapmaya özen gösteriniz. Çok uzun süreli yatak istirahatı, eklemlerde sertliğe ve kaslarınızda güçsüzlüğe neden olarak ağrıyı azaltacak hareketleri yapmanıza engel olur. Hekiminiz sizi egzersiz programına hazırlayabilmek için ağrınızı azaltmak ve kas spazmını çözmek için bazen öncelikle ultrason, elektrik uyarımı, sıcak-soğuk uygulamalar ve yüzeyel yöntemleri önerebilir” şeklinde konuştu.

CERRAHİ TEDAVİ

Cerrahi tedavi ile de bilgiler veren Op.Dr. Naki Keleş, “Cerrahi tedavinin amacı ağrı ve bacakta güçsüzlüğe neden olan fıtıklaşmış diskin sinire baskısını ortadan kaldırmaktır. En sık kullanılan yöntem diskektomi veya sadece fıtıklaşan disk parçasının temizlendiği parsiyel (kısmi) diskektoremidir. Diski net olarak görebilmek için bazen, diskin arka tarafında bulunan lamina denen kemiğin bir kısmını çıkarmak gerekir. Alınan kemik çok az bir parça (hemilaminatomi) veya daha geniş bir kısım olabilir. Bazı cerrahlar bazı vakalarda endoskop veya mikroskop kullanabilirler. Hasta ameliyat masasına yüzüstü, genellikle de dizüstü pozisyonda yatar. Fıtıklaşan diskin üzerinde cilde küçük bir kesi yapılır ve omurganın üzerindeki kaslar kemikten sıyrılır. Osteofit denilen kemik çıkıntılar da sinire baskı oluşturabilecek herhangi bir şey kalmaması için temizlenir. Genellikle kanama çok az olur” ifadelerini kullandı.