Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanlığı, hafta sonu Diyarbakır’da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya gelecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a basın yoluyla mesaj gönderdi.

HATSO’dan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Erdoğan’dan Hakkari için müjdeler bekledikleri belirtildi. Açıklamada, “Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan hafta sonu Diyarbakır’da Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir görüşme yapacağı, görüşmede Hakkari ilimizin ekonomisinin güçlenmesi, istihdamın artırılması ve kaçakçılıktan her yıl yaşanan ölümlerin önüne geçme adına 2 adet sınır kapımızın fiziki olarak açtırılmasının gündeme gelmesini ve ilimizin müjdelendirilmesini bekliyoruz. Türkiye ile Kuzey Irak arasında son dönemde enerji konusunda ortak girişimler Ankara ve Bağdat arasında gerilime neden olmuştu. Bu gerilim sonucu en fazla etkilenen bizim ilimiz olmuştu. Ancak Türkiye ile Bağdat hükümeti arasında bir süredir esen soğuk rüzgârların ardından yeniden diyaloglar kuruldu. Yapılan bu diyalogları bölge olarak önemsiyoruz ve olumlu bir gelişmedir diyoruz” denildi.

“ÖZEL SEKTÖR PAKETLERİ AMACINA ULAŞMAMIŞTIR”

Komşu illerle bağlantılı tek girişi ve çıkışı olan Hakkari’ye dışarıdan özel sektörü getirecek paketlerin bugün itibarıyla amacına ulaşılmadığı da belirtilen açıklamada, “İlimizde binlerce aç, susuz, işsiz ve güçsüz gencimizin istihdamına, ilimizin her alanda kalkınmasına, esnafa ekonomik canlılık getireceğine inandığımız Çukurca Üzümlü ve Şemdinli Derecik sınır kapılarının fiziki anlamda açtırılması hususunda Sayın Başbakanımızın gündemine tutup gerekli adımları atacağına yürekten inanıyoruz. Sınır kapılarının açılması Hakkari ilimizin ticaret ve turizmini geliştirir. İlimize ve bölgemize katkısı olur. İlimizde sınır ticaretini önemsiyoruz. Sınır bölgelerinin iki yanında kalan halkın bölgesel ihtiyaçlarının karşılanacağını, halkın ihtiyaç duyduğu maddelerin daha kolay temin edilmesi, sınır bölgelerinde karşılıklı güven ortamının artmasına katkıda bulunacağı, bölge ekonomisine canlılık getireceği, mal kaçakçılığının her türlüsünün asgariye indirileceği, son dönemlerde kaçakçılıktan meydana gelen ölümlerin bir daha yaşanmamasına vesile olacağı, bölge insanımızın refah düzeyinin yükseltilmesine, istihdamın artırılmasına, fayda sağlayacağına inanıyoruz. Bu anlamda sınır kapılarımızın açılması, Hakkari ilimiz için en büyük ihtiyaçtır. Hükümetimizin bu konuda üzerine düşeni yapmalıdır” denildi.