Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kent merkezinde yeni bir AVM projesine oy çokluğuyla onay verilmesi ile ilgili açıklamada bulundu.

ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Konuksever Mahallesi'nde AVM projesine Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla onay verilmesi konusunu ele alan gazetelere teşekkür ettiği açıklamasında, “Çünkü konuya özel ilgi gösteren gazetecilerimiz olmasa Antalya kamuoyu artık kanıksanmış olan AVM'ler serisinin bu yeni halkasından haberdar olamayacaktı” ifadelerine yer verdi.

Antalya ticaretinin, özellikle esnafının durumu ortadayken AVM'ler serisinin böylesine devam edebilmesinin yalnızca birkaç kişinin tutumuyla açıklanamayacağını belirten Budak şunları kaydetti:

”Asıl sorun Antalya siyasetinin şeffaf ve katılımcı siyaset boyutunda yetersiz kalması, bu önemli konuları gereği gibi tartışmaması, kamuoyu yaratamaması, bütün Antalya halkını ilgilendiren bu konuların yalnızca doğrudan ilgili küçük bir kesim tarafından izlenmesi ve karara bağlanmasıdır. Gündemde olan bu son imar kararını diğerlerinden ayıran bir gelişme Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı'nın hazırlanmış olmasıdır. Odalarımızın ısrarlı talepleri karşısında hazırlanan ve yerel yönetimlerimizin çok ilgilenmediği bu taslak, illerde Stratejik Ticaret Planı hazırlanmasını, imar planlarının bu plana göre revize edilmesini ve artık bütün büyük mağazaların bu çerçevede yapımını öngörmektedir.”

ATSO OLARAK ANTALYA TİCARET PLANININ ALTYAPISINI HAZIRLADIK

ATSO’nun, belediyelerin böyle bir yasayı beklemeden il ve ilçelerin ticaret planlarını hazırlamalarını ve AVM ve işyerlerinin bu plana göre yapılmasını veya açılmasını uzun zamandan bu yana talep ettiğini belirten Budak açıklamasında şu sözlere yer verdi:

”Böyle bir çalışmaya temel oluşturmak amacıyla Antalya Bilgi Sistemi projesiyle işyerleri haritalamasını da yapmış bulunuyoruz. Ne yazık ki, yerel yönetimlerimiz bu çabalarımızı ve bu yasa taslağının getirdiği yeni vizyonu bir fırsat olarak değerlendirmemiş ve plansız gelişmeye dur diyecek bir kararlılığı ortaya koyamamışlardır. Kent merkezinde bu kadar yoğun AVM ticarete, trafiğe, Antalya’nın turistik cazibesine zarar veriyor. Kent merkezinde bu kadar yoğun AVM inşaatının yalnızca kent merkezi ticaretine değil, aynı zamanda kentin trafiğine, kent merkezinin turistik cazibesine ve sosyal kültürüne yaptığı olumsuz etkilerin görülmüş olmasına rağmen plansız ticarette bu kadar ısrar edilmesini ve AVM enflasyonu oluşturulmasını anlamak, açıklayabilmek gerçekten çok zordur. ATSO olarak, kentimize, üyelerimize karşı tarihsel sorumluluğumuz gereği konuyu yönetim kurulumuzda ve meclisimizde görüşüp karar alarak tepkimizi ortaya koyacağız. “