Merkez Bankası'nın 5 aydır devam eden faiz indirimi meyvelerini vermeye başladı. Cumhurbaşkanı ve hükümetin peş peşe yaptığı çağrıların ardından bankalar konut kredilerini yüzde 1'in altına çekerken, indirim furyası diğer kredilere de sıçradı.

Bugün Burgan Bank yaptığı açıklamada konut kredilerinin yanı sıra taşıt ve tüketici kredilerinde de indirime gittiğini açıklarken, bankacılık analistleri bankaların diğer kredilerde de bir miktar indirim imkanının olabileceğini belirtiyor.

Analistler taşıt kredilerinde yapılacak indirimle 4 yıl vadeli 50 bin liralık bir kredide 1.500 liranın cepte kalabileceğini belirtirken, konut kredilerinde ise 5 yıl vadeli 100 bin lira kredi çeken bir vatandaş 11 bin lira daha az ödeyecek.



50 BİN LİRALIK TAŞIT KREDİSİNDE 1.500 LİRA CEPTE

BGC Partners bankacılık analisti Çağdaş Doğan, bankalarda belli bir miktarda indirim beklemenin makul olabileceğini söyledi. Onun ne kadar olabileceğinin fonlama maliyetleriyle değişik kreditürlerinin faizleri arasındaki makasa bağlı olduğuna vurgu yapan Doğan şöyle konuştu:

"Biz şu andaki seviyelere baktığımız zaman konut kredisi dışındaki krediler için indirim için de bir miktar indirim imkanı olabileceğini düşünüyoruz. Burada bankaların çekingen davranabilme ihtimali olabilir. O da aktif kalitesindeki bozulma potansiyeline karşın kendilerine bir miktar marj bırakma ihtiyaçları sebebiyle olacaktır" dedi.

Şu anda 4 sene vadeyle alınacak 50 bin liralık bir taşıt kredisinde faiz oranlarının ortalama yüzde 1.25 olduğu düşünüldüğünde geri ödemenin 70.500 liraya karşılık geldiğine dikkat çeken Doğan, 1 puanlık indirim karşılığında taşıt kredilerinde faiz oranının yüzde 1.17'ye çekilmesi durumunda geri ödemenin 69 bin liraya kadar gerileyebileceğini söyledi.

5 AYDA TOPLAM 200 BAZ PUAN İNDİRİM!

Merkez Bankası Erdem Başçı Başkanlığı'ndaki son toplantısında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında da faiz koridorunun üst bandını 50’şer baz puan indirmişti. Merkez Bankası'nın darbe girişiminin ardından yaptığı ilk toplantıda faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan aşağı çekmesiyle birlikte marttan bu yana yapılan toplam indirim 200 baz puana ulaşmıştı.



Milliyet