Iğdır’da Aşura matemi programları kapsamında düzenlenen Tasua Gecesi’nde binlerce vatandaş meydanlara akın etti.

Iğdır Zübeyde Hanım Bulvarı’nda düzenlenen Tasua Gecesi’ne dini alimlerin yanı sıra yediden yetmişe vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gün Işığı Derneği Başkanı Serdar Arat, tutulan yasın sevgi ile olduğuna dikkat çekerek, "Sevgi varsa burada varız sevgi yoksa burada yokuz" dedi.

Arat, "Sura süresinde Allah diyor ki ’ben size peygamberinizin tebliğine karşı bir ücret istemiyorum tebliğimin karşılığı bana sevgidir.’ Siz de bugün bu sevgiyi göstermek için buradasınız. Bu sevgi var ise biz varız sevgi yoksa biz yokuz. Allah’ımıza ant ediyoruz binlerce insan işini gücünü bırakarak buraya geldi ve bugün burada Hz. Zeynep’i heymelerinde yalnız bırakmadı. Bunu ancak sevgiyle izah edebiliriz. Bu sevgi vatanımıza, milletimize ve birbirimize karşı olan sevgidir" şeklinde konuştu.

Şeyh Zeki Tümay ise, "Bizler İslam tarihinde yaşanmış çok acı bir olayın yıl dönümünü idrak etmiş bulunuyoruz. Hicri takvimiyle 1439 yıldır her yıl o an geldiğinde Hüseyin ezadarları ve dostları Muharrem, Kerbela, Aşura ve Hüseyin adı ile adeta kan ve kederle özleşmiş birer isimlerdir. Hüseyin sevdalıları bu adlara asla yabancı değiller. Bu adlar onların belleklerinde çok iyi yer etmiş. Bu zaman dilimi geldiğinde bambaşka bir matem havasına büründürür. Bu meydandaki binlerce kişinin teker teker hepsinden gidip sorun. Kimseyi buraya cebirle tesir altında koyarak getirmemişler. Herkes imam Hüseyin’e olan aşkından dolayı gelmiş. Bu sevgi ve aşk bu insanları böylesi etkinliklere sürüklüyor. Herkes istirahatinde keyfinde dondurma yemesindeyken bu insanlar saatlerce ayak üstünde dikilip burada bu matemi tutuyorlar izliyorlar seyrediyorlar" dedi.

Tasua Gecesi tiyatro gösteriminin ardından okunan sinezenler ile devam etti.