BAYBURT HABER - Bayburt Üniversitesi, kentte geleneksel ihram dokumacılığını yaşatan Sevim Ataner öncülüğünde dokuma atölyesi oluşturdu. Yöre kültürünün geleceğe aktarılması amacıyla kurulan atölyede Ataner'in verdiği ihram dokumacılığı kursuna katılan üniversite öğrencileri, boş zamanlarını değerlendirmenin yanında geleneksel bir sanatı öğreniyor. Kursta ihram kumaşından üretilen masa örtüsü, kaşkol gibi ürünler, üniversite bünyesinde satışa sunuluyor.

GELECEK NESİLLERE TAŞINACAK...
Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, yok olmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatlarından birinin de ihram dokumacılığı olduğunu söyledi. Coşkun, üniversitelerin geleneksel kültüre ait değerleri yok olmaktan kurtarmak, gelecek nesillere tanıtmak, mümkünse geliştirip tekrar hayatın içine sokmak gibi fonksiyonları da olduğuna işaret etti.

KAŞKOL, ATKI, MASA ÖRTÜSÜ
Coşkun, Bayburt Üniversitesinin de kent ve yöresinde geçmişte kadınların dış giysi olarak kullandığı ancak giderek kaybolmaya başlayan ihramı, kurdukları atölyeyle yeniden hayatın içine sokmak için çalışma başlatılığını belirtti. Üniversite bünyesinde kurdukları atölyede ihram dokunmaya başlandığını anlatan Coşkun, "Aynı zamanda ihram kumaşından modern ürünler de dokumaya başladılar. Kaşkol, atkı, masa örtüsü ve perde de yapıyorlar" dedi.