ORDU (AA) - Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Yenerer Çakmut, çocuk istismarı vakalarında şartlı tahliyenin kaldırılması gerektiğini belirterek, "Cezaevleri dolu diye suçu tespit olan faillerin dışarıya salınması doğru değil" dedi.

Çakmut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye'de çocuklara yönelik işlenen şiddet ve cinsel istismar olaylarında artış olduğunu savundu.

Türk Ceza Kanunu'nda çocuk istismarı vakalarına karşı ayrı bir maddenin yer aldığına işaret eden Çakmut, söz konusu maddeden yola çıkarak cezaların etkin olarak uygulanması gerektiğine dikkati çekti.

Burada uygulayıcılara büyük iş düştüğünü dile getiren Çakmut, "Hakimlerimizin burada çok dikkatli olmaları ve olayları irdeleyerek faillere etkili cezayı vermesi gerekiyor. Dolayısıyla Türk hukuku bakımından otomatik hale gelmiş şartlı tahliyenin bu noktada kaldırılması gerekiyor. Cezaevleri dolu diye suçu tespit olan faillerin dışarıya salınması doğru değil. Çünkü bu kişilerin özellikle psikolojik durumlarının da iyi değerlendirilmesi lazım. Maalesef bu kişiler dışarıya çıktıkları zaman yine aynı suçları işleyebiliyorlar" diye konuştu.

- "Çocukların korunmaya ihtiyacı var"

Prof. Dr. Çakmut, çocukların 18 yaşına kadar toplumun her kesimi tarafından korunmaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin uluslararası alanda Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne taraf olduğunu anımsatan Çakmut, "O sözleşmede devlete iç hukukta yükümlülükler yükleniyor. Onları yerine getirmek zorundayız. Bunları gerçekten sadece imzalamak değil iç hukukta etkin şekilde uygulamak gerekiyor. Eğitim de çok önemli. Çocuğa sahip olduğunuz bir mal gibi yaklaşmamak gerekiyor. Çocuğun hakları olduğunu bilmeniz ve buna göre davranmanız gerek. Gerek dışarıdaki insanların gerek ailelerin çocuklarını birey olarak tanımaları çok önemli" ifadesini kullandı.

Çakmut, ailelerin çocuklarına kendilerini, nasıl koruyacaklarını öğretmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.