Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada her yıl 4,5 milyon insanın sigaraya bağlı sebeplerden öldüğünü ifade ederek, "Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon insan hayatını kaybediyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin insanımız, ortalama olarak günde 275 kişi sigaraya bağlı sebeplerden hayatını kaybediyor" dedi.
9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü dolayısıyla açıklama yapan Dr. Aytekin Kemik, dünyada her yıl 4,5 milyon insanın sigaraya bağlı sebeplerden dolayı öldüğünü söyledi. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için her yıl yaklaşık 1 milyon insanın hayatını kaybettiğini belirten Kemik, "Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin insanımız, ortalama olarak günde 275 kişi sigaraya bağlı sebeplerden hayatını kaybediyor. Ülkemizde 2014 yılında tütün ve tütün ürünlerine bağlı yaklaşık 39 bin 895 yeni kanser vakası ortaya çıktı. Sigara önlenebilir akciğer, ağız, yemek borusu, anfizem, solunum problemleri, kulak enfeksiyonları, kalp hastalıkları, diş kaybı ve iyileşme zorluğu gibi bir çok sağlık sorununa neden oluyor. Sigaranın zararları hakkında toplumlarda gerekli bilincin oluşmaması halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin ediliyor" şeklinde konuştu.
Ev içinde içilen sigaranın daha zararlı olduğunu vurgulayan Kemik, "Çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş kadar etkileniyor. Bebek hastalar için hastaneye üç kat daha fazla başvuruda bulunuluyor. Ani bebek ölüm riskini iki buçuk kat arttırıyor. Bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artıyor. Çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat artıyor. Çocuklarda akciğer kanseri, kronik bronşit sıklığı artıyor. Eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm riski 2-3 kat artıyor" ifadelerini kullandı.
SİGARAYI BIRAKANLAR DESTEKLENİYOR
Sigarayı bırakmak isteyenlerin desteklendiğinin altını çizen Kemik, "Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı azalır ve nabız yavaşlar. Kan dolaşımının iyileşmesine bağlı olarak el ve ayaklarda vücut ısısı artar. 8 saat içerisinde karbonmonoksit seviyesi normale iner, kandaki oksijen miktarı yükselir. 48 saatte sinir uçlarında onarım başlar, koku ve tat alma duyusu iyileşir. 2 yıl içerisinde kalp hastalığına bağlı ölüm oranı yüzde 36 oranında, tekrar kalp krizi geçirme riski ise yüzde 50 oranında azalır. İyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarı artar. 2 hafta ile 3 ay içerisinde sigaraya bağlı öksürük ve balgam ortadan kalkar; egzersiz kapasitesinde artış gözlenir. Kaybedilen akciğer fonksiyonları geri kazanılmaz ancak, 1 yıl sonra akciğer fonksiyonlarındaki düşüş hızı azalır ve hiç sigara içmeyen bir kişi ile aynı seviyeye gelir. Akciğer kanseri riskinde birinci yıldan itibaren düşme başlar, ancak hiç sigara içmemiş bir kişinin taşıdığı riske yaklaşması 20 yıl alır. 10 yılda ağız, boğaz, yemek borusu kanseri riski yarı yarıya azalır. Benzer şekilde, mesane, böbrek, pankreas kanseri riski de düşer. Sigara kullanımına bağlı olarak görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit ve faranjit sıklığında azalma görülür. İnme riskinde birinci yıldan itibaren azalma başlar. 10 yıl içinde bu risk, hiç sigara içmemiş kişilerin seviyesine iner" diye konuştu.
Kapalı alanlarda sigara kullanımıyla ilgili de çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Kemik, "4207 Sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun kapsamında 2014 yılı içerisinde 33 bin 589 işletmede ilçe tütün denetçi ekiplerince 64 bin 974 denetim yapılmıştır. Bunlardan 267 işletmeye tutanak tutularak 447 bin 926 TL, 165 kişiye ise 15 bin 15 TL idari para cezası uygulanmış olup 5 işletmeye de kapatma cezası verilmiştir" dedi.