KAYSERİ’de dini bayramların ilk gün mutlaka pişirilen ve sabah kahvaltısı yerine yenilen nohut yahni hazırlıkları başladı. Günümüzde Kayseri’nin yerli aileleri tarafından devam ettirilen bu gelenekle ilgili ev kadınları hazırlık yaparken, Kasaplar da yahnilik et için şimdiden sipariş almaya başladı.
Bayramın değişmez tadı olarak nitelendirilen nohutlu bayram yahnisi için akşamdan 10-12 baş soğan ince ince doğranarak sabaha kadar suda bekletilip acısının çıkması sağlanıyor. Kişi sayısına göre nohut yine akşamdan suda bekletilip, sabah pişirilmeden önce kabukları tahta bir takoz, elek veya el yardımıyla bastırılıp sürtülerek soyularak , kabuklarından arındırılıyor. Bir tencereye soğan, kabuğu soyulmuş nohut, salça, yağ ve Pehli adı verilen koyunun kaburga eti veya but eti ile birlikte pişiriliyor. 
Kayseri’de bazı aileler bayram yahnisini akşamdan pişirerek sabaha hazır hale getiriyor.
Yahninin yanında tereyağıyla yapılan pirinç pilavı ile üzüm veya kayısı hoşafı da mutlaka yer alır. Sabah bayram namazı sonrası kurulan sofrada ise yemeğe önce aile büyüklerinin başlaması ve onların beklenmesi de Kayseri’nin bayram adetleri arasında yer alıyor.


FOTOĞRAFLI