Almanya’da Türk kökenli 12 kuruluş, iki aydır ülke gündemine oturan Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar grubuna (PEGİDA) karşı 5 Ocak’ta protesto gösterisi düzenleyecek.
Almanya’nın Dersten kentinde her pazartesi düzenledikleri eylemlerle İslam ve yabancı düşmanlığı yapan oturan PEGİDA’ya karşı Müslümanlar ayağa kalkarak karşı eylem yapma kararı aldı. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UEDT) tarafından başlatılan ve 12 Türk kuruluşunun destek verdiği miting Köln’de yapılacak. Miting öncesi basın toplantısı düzenleyen 12 Müslüman kuruluşun temsilcisi Köln’de bir araya gelerek, “Köln Karşı duruyor “ isimli miting için “Herkesi bu 5 Ocak’ta yapılacak olan gösteriye katılarak İslam düşmanlığı, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve yabancılara yönelik nefrete karşı tavır koymağa çağırıyoruz” dedi.
Açıklamada PEGİDA’ya ve KÖGİDA’ya (Batının İslamlaştırılmasına Karşı Yurtsever Kölnlüler) karşı kurulacak ittifaklarla cami ve İslam’a karşı yapılacak saldırıların kınanacağı ifade edildi. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Süleyman Çelik açıklamasında, “Almanya’da 3 milyonun üzerinde Müslüman Türk toplumu olarak burada 53 yıldan beri yaşıyoruz. Bu olaylara duyarsız kalmama adına şuanda birlikte huzurlarınızda bulunan diğer çatı örgütlerimizle bir araya geldik. Aldığımız ortak karar neticesinde bu olaylara duyarsız kalmama adına 5 Ocak Pazartesi günü saat 17.30’ da Köln de yapılacak PEGİDA karşıtı yürüyüşe destek vereceğiz. Sadece Köln’le sınırlı kalmayıp diğer karşıt yürüyüşlerde de bulunacağız " dedi.
Diyanet işleri Başkanlığı Genel Sekreteri Bekir Alboğa yaptığı konuşmada , “Alman medyasında maalesef çoğu zaman bizlerin mesajlarına kulak verilmiyor. İslam’ı yanlış tanıtan mesajlar özellikle 11 eylülden sonra yansıtılmaya devam edildi. Günden güne artarak devam eden cami saldırıları endişe verecek düzeye ulaştı. Mevcut cami yangınları bir süre sonra can kayıplarına dönüşmeden ırkçılığın önüne geçilmeli " şeklinde konuştu.
Avrupa Türk Alevi Dernekleri Başkanı Fuat Mansuroğlu ise, “Özellikle 11 Eylül sonrası Afganistan’da, Kenya’da, Somali’de ve özellikle Suriye ve Irak’ta yaşanan ve İslam adına yapılan saldırılar bu tür PEGİDA benzeri oluşumların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bizler İslam’ın terör örgütleri ile hiç bir alakalarının olmadığını, İslam’ın barış ve kardeşlik dini olduğunu yansıtmamız gerekiyor” ikazında bulundu
5 Ocak’ta düzenlenecek mitinge, Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM), Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DITIB), İslam Konseyi (İslamrat), İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ), Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD), İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG), Avrupa Türk İslam Birliği (ATIB), Avrupa Türk Caferiler Birliği (ATCB), Avrupa Alevi Ehli Beyt Federasyonu, Almanya Alevi İslam Birliği (AAİB), Türk Alman Yazarlar Birliği (TAB), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSIAD-NRW), Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) ve Avrupa İşadamları Birliği’nin (TÜMSIAD) destek vereceği açıklandı.
Öte yandan Almanya’nın en büyük katedrali olan Dom Kilisesi Köln Başpiskoposluğu, bu hafta içinde yaptığı bir açıklamayla Köln Katedrali’nin PEGİDA gösterisi boyunca karartılacağını açıklamıştı. Böylece Dresden’deki Semperoper örneği izlenmiş oldu. Semperoper, Saksonya Devlet Operası ve Saksonya Devlet Orkestrası tarafından kullanılıyor. Sosyal Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Rolf Mützenich konuyla ilgili açıklamasında, Köln Başpiskoposluğu’nun kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Mützenich, "Kararı son derece dikkate değer ve doğru bir mesaj olarak görüyorum" dedi. CDU mensubu Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen, "Yardıma muhtaç insanlara karşı kışkırtıcı tavır almak Hıristiyanlara yakışmaz" dedi.