Nedim KOVAN/ORDU, () - ORDU Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından çocuğu olmayıp, tüp bebek giderlerini karşılayamayan aileler için 'Tüp Bebek Projesi' başlatıldı. Vali Yardımcısı Engin Avcı 30 ailenin başvurduğu proje kapsamında 20 aileyi ücretsiz olarak tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Ordu Valiliği SYDV tarafından sosyal güvencesi ve işi olmayan aileler için başlatılan 'Tüp Bebek Projesi'ne 30 aile başvurdu. 23-37 yaş arasında, hastaneden alınan raporla son üç yıl içerisinde normal ya da diğer tedavi yöntemiyle çocuk sahibi olamadığını belgeleyen, gelir testi sonucunda hiçbir güvencesi olmayan 30 aileden 20'si 'Tüp Bebek Projesi'nden faydalanıp ücretsiz tedavi imkanı elde etti.
Aile bütünlüğünün sağlanması ve çocuksuz ailelerin en büyük ihtiyacı olan evlat hasretine son verilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından daha önceki yıllarda uygulamaya konan 'Tüp Bebek Projesi'nin şu anda Türkiye'de sadece Ordu Valiliği tarafından devam ettirildiğini vurgulayan Ordu Vali Yardımcısı Engin Avcı, projenin önemine değindi. Bir ailenin ulaşım ve diğer masraflarıyla tüp bebek tedavisi için normalde yaklaşık 10 bin TL masrafı olduğunu, Ordu Valiliği olarak Samsun'da özel bir hastane ile aile başına 5 bin TL'ye anlaşma yaptıklarını bu masrafında SYDV tarafından karşılanacağını belirten Vali Yardımcısı Engin Avcı, "Projeden faydalanan aileler ücretsiz tedavi imkanı elde edecek. Projeye 23-37 yaş arası 30 aile başvurdu. Başvurular sona erdi, Haziran-Temmuz döneminde talebe göre yeniden çalışma başlatıp başvuru almayı planlıyoruz. Tüp bebek tedavi masrafı, hastane ulaşım gibi bütün masrafları vakıf olarak biz karşılıyoruz. Samsun'da özel bir hastane ile anlaşma yaptık, bize özel fiyat uygulandı. Hepsi dahil aile başı ortalama 5 bin TL'ye mal olacak. Kendi başına tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyenlerin masrafı da bunun iki katını buluyor" dedi.
Başvuru yapan 30 aileden 20'sinin tüp bebek tedavisine uygun olduğunun hastane tarafından yapılan tedavi sonrası belirlendiğine de dikkat çeken Engin Avcı şunları söyledi:
"Yoğun bir başvuru ile karşılaştık. Bu şekilde başvurular yoğun olursa gelen başvuruları yine değerlendireceğiz. Daha çok başvuruda bulunmak isteyen vardı ancak hastane ile görüştük. Yaşı büyük olanları eledik. Şimdilik tüp bebek tedavisine uygun olan 20 aile ile devam edilecek."

FOTOĞRAFLI