Bakü Türk Şehitliği’nde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.
Bakü Türk Şehitliği’nde düzenlenen törene, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Askeri Ataşe Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler, Azerbaycan’da faaliyet gösteren Türk kurumlarının temsilcileri, iş adamları ve büyükelçilik çalışanları ve küçük çocuklar katıldı.
Törende Büyükelçisi Alper Coşkun’un Şehitlik Anıtı’na çelenk bırakmasından sonra saygı duruşunda bulunuldu ve iki ülkenin milli marşları okundu. Temsili şehit mezarlarına karanfil bırakan Coşkun, şehitlik Şeref Defteri’ni imzaladı.
Şeref Defteri’ni imzaladıktan sonra konuşma yapan Büyükelçi Alper Coşkun,” Ülkemizin bağımsızlığı ve bütünlüğü uğruna her türlü fedakarlığı yapan, canlarını feda eden başta Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve dava arkadaşları olmak üzere tüm askerlerimizi güvenlik mensuplarımızı ve hunharca suikastlarda hayatları yitiren Dışişleri Bakanlığı’mızın ve düğer kurumlarımızın mensuplarını sonsuz minnet ve saygıyla anıyoruz. Türkiye’nin güvenliği kadar uluslararası barış ve istikrara katkı yapan tüm şehitlerimizi kardeş Azerbaycan’ın şehitleriyle beraber anıyor, Bakü’deki Türk Şehitliği’nin simgeleştirdiği üzere hepsini tek milletimizin ortak mirası olarak kabul ediyoruz. Bizler bıraktıkları onur abidesi sonsuza kadar yaşatılacaktır” ifadelerini kullandı.
Daha sonra Azerbaycan Şehitler Hiyabanı’nı da ziyaret eden Büyükelçi Coşkun, buradaki Ebedi Ateş Anıtı’na da çelenk bıraktı.
Azerbaycan Şehitliğinde açıklamalarda bulunan Alper Coşkun, ”Belki her zamankinden daha anlamlı bir anma töreni çünkü 100. yıl dönümünü idrak ediyoruz Çanakkale Savaşları’nın. Bakü’de biz de şehitlerimizi andık. Azerbaycan gibi bizim için kardeş bir ülkede, çok özel bir ülkede bu anma törenini yaparken her zaman yaptığımız gibi sadece Türkiye’den, Anadolu’dan burada şehit olanları değil Azerbaycanlı kardeşlerimizi de anıyoruz. Vatanları uğruna en büyük fedakarlığı yapmış olan Türkiye’mizin, Azerbaycan’ımızın ve Türk Dünyası’nın bütün şehitlerini rahmet ve minnetle anıyorum. Ama Türkiye her şeyden evvel Azerbaycan’la birlikte dün Cumhurbaşkanlarımızın yan yana durmak suretiyle dünyaya da ortaya koydukları üzere hem bir yandan istikrarlarını koruyacaklar, hem bir yandan kalkınmalarını sürdürecekler, bir yandan da TANAP projesinde olduğu gibi ortak vizyonlarıyla Türkiye’ye de, Azerbaycan’a da ve onun ötesinde bölgeye ve dünyaya olumlu katkı yapacak projeleri sürdürecekler” dedi.
“BİZİM TARİHİMİZ SINAVLARLA YÜKLÜ”
Coşkun, ”Bizim tarihimiz sınavlarla yüklü. Her milletin tarihinde sınavlar vardır fakat Türk tarihine baktığınızda bizim bulunduğumuz coğrafya gerçekten çok büyük sınamalarla yüklü bir coğrafya. Geldiğimiz coğrafyalarda, Orta Asya’yı kastederek söylüyorum, çok büyük sınamalarla yüklüydü. Bizim tabiatımızda böyle sınamalarla mücadele etme alışkanlığı güçlü. Türkiye de Azerbaycan da her türlü güçlüğün üstesinden gelecek. Artık ortada Türkiye açısından Azerbaycan gibi güçlü bizim de destek bulabildiğimiz bir ortağımız var dünyada” diye konuştu.