Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) İlahiyat Fakültesi İslam Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rifat Türkel, ilk sayısı yayınlanan İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi (İMAD) hakkında açıklamalarda bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Rifat Türkel, derginin geniş bir kitleye hitap ettiğini belirterek, “Akademik ortamın en önemli aracı, bilimsel araştırma ve incelemelerin, düşünce ve tespitlerin makale olarak sunulmasıdır. Bu çerçevede Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde akademik bir dergi yayımlanmasına karar verdik, bu derginin sadece fakülte dergisi olarak dar bir alanda değil, geniş bir çerçevede yayımlanmasını planlandık. Fen-Edebiyat, Mimarlık, Siyasal Bilgiler ve Güzel Sanatlar gibi fakültelerin, farklı ilmi disiplinlerin de içinde bulunacağı bir dergi fikrinden hareketle, ilahiyat fakültelerinin ilgi alanındaki İslam medeniyeti, derginin ana konusu olarak tespit ettik” dedi.
"Bilimsel yayın ve diğer akademik ortamlarda İMAD olarak kısaltılması düşünülen İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi disiplinler arası, kampüsü buluşturan bir projedir" diyen Yrd. Doç. Dr. Rifat Türkel, “Yayımlanan bu ilk sayıyla, İslam medeniyeti kapsamındaki ilahiyat, tarih, sosyoloji, mimarlık, gelenekli sanatlar, iktisat, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, antropoloji, edebiyat gibi alanlarda özgün araştırma, değerlendirme (makale, kitap, bilimsel toplantı), inceleme, derleme, bildiri, röportaj ve edisyon kritik tarzı çalışmalar yayımlamak amacıyla çalışmaları yapılan İMAD’ı yayımlamanın sevincini yaşıyoruz.İlk sayısı yayımlanan İMAD, uluslararası hakemli, bilimsel bir dergi olmakla birlikte Türkçe, Arapça ve İngilizce makaleler yayımlamaktadır. Ayrıca yılda iki kez yayımlanmakta, Tübitak-Ulakbim bünyesindeki Dergi Park altyapısını kullanarak elektronik ortamda faaliyet göstermektedir. İMAD’ın ilk sayısında altı telif, bir çeviri, bir kitap tanıtım ve bir sempozyum değerlendirme bulunmaktadır. Eserlerin kabulünde iki hakemin onayı şart koşulmuştur. İlim dünyasına katkı sağlama ve uluslararası indekslerde taranma hedefindeki İMAD, yayım ve yazım ilkelerine önem vermektedir. Bu ilkelerden birisi olan “kör hakemlik ilkesinin” bir gereği olarak hakem listesi her sayıda verilmeyecek olup, listenin birkaç sayı sonra topluca verilmesi planlanmıştır. Bu süreçte DergiPark alt yapısının kullanılması dergi yönetimini işini kolaylaştırmış, yayın sürecinin kayıt altına alınmasını sağlamıştır.Bu süreçte desteğini esirgemeyen Dumlupınar Üniversitesi yönetimi ve personeline teşekkür ederim" diye kornuştu. (EFE)