KASTAMONU (AA) - Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Düzgün, araçların kışlık bakımlarının yaptırılması konusunda sürücülere çeşitli uyarılarda bulundu.

Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motorlu araçların her türlü koşullarda beklenilen performans ve güvenliği sergileyecek şekilde tasarlanıp, üretildiğini söyledi.

Araçların mevsim geçişlerinde mutlaka bakımdan geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Mesut Düzgün, sürüş ve güvenlik şartlarının korunması için periyodik bakım ve onarımların yaptırılmasının şart olduğunu kaydetti.

Özellikle yaz mevsimi süresince kullanılan araçların kış şartlarına geçişte yağ, soğutma suyu, antifriz ve hidrolik sıvıları bakımından ciddi bir bakıma ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Yrd. Doç. Dr. Düzgün, şöyle devam etti:

"Bakım zamanı gelmiş araçlarda, kullanım süresi dolmuş motor yağları da değiştirilmelidir. Kış şartları kendini hissettirdiğinde gerek fren sistemi hidrolik akışkanları, gerekse direksiyon sistemi sıvıları özellik ve seviye bakımından kontrol edilmelidir. Kışlık bakımları zamanında yaptırılmayan araçlarda yakıt tüketimi artar, sürüş performansı azalır. Soğuk havalarda motorun ilk hareketi zorlaşacağından, akülerin enerji seviyeleri de kontrol edilmelidir."

- Kış bakımı motorun kullanım ömrünü uzatır

Kış bakımı eksiksiz yapılan araçların motorunun kullanım ömrünün uzayacağına, klima, kalorifer, filtre, yağ, yakıt ve fren donanımları ile kavrama mekanizmalarının kışa özel bakım gerektirdiğine işaret eden Mesut Düzgün, "Kış şartlarında karayollarındaki zemin özelliklerine göre lastik seçimi yapmak da hayati önem taşıyor. Kuru zemin şartlarında yaz aylarında kullanılan lastikler, genellikle sürüş güvenliği ve konforu açısından kış şartlarında aynı performansı sergileyemez" ifadelerini kullandı.

Kış aylarında sürücülerin araç kullanım bölgelerindeki şartları göz önüne alarak "kışlık lastik" seçmelerinin doğru olacağını belirten Düzgün, özellikle güzergahı bilinmeyen yollarda veya önceden kullanılmamış güzergahlarda araçlarda mutlaka zincir bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Son zamanlarda kar paletinin oldukça tercih edilen yöntemlerden biri olduğuna değinen Yrd. Doç. Dr. Düzgün, "Kış koşullarında sürüş teknikleri de ciddi anlamda değişiyor. Ani fren, gaz ve direksiyon manevralarından kaçınılmalı, bölgesel, mevsimsel özellikler göz önünde bulundurularak, kış lastikleri tercih edilmelidir. Lastik basınçları ve fiziki durumları sık sık denetlenmeli, araçların hızı ve sürüş şartları mevcut güzergahın durumuna göre etkili bir şekilde ayarlanmalıdır" dedi. 

Mesut Düzgün, ağır kış koşullarında aracın kaygan zeminde kontrolden çıkması durumunda sürücülerin frenleme hareketlerinden kaçınmaları gerektiğini de anımsatarak, şunları kaydetti:

"Aracın yavaşlatılması, vites küçültülerek sağlanmalıdır. Yol durumuna göre hız limitinin artırılmamasına ayrıca özen gösterilmelidir. Öndeki araçlarla seyir mesafesi uygun şekilde sağlanmalı, araç kullanırken hiçbir zaman cep telefonuyla görüşme yapılmamalıdır. Kuru zemin şartlarında bile sürücünün reflekslerini zayıflatan ilgi dağınıklığı, karlı ve buzlu yollarda daha büyük riskler ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla sürüş ve trafik güvenliği kışın çok daha farklı önem kazanmaktadır."