ANKARA'nın Keçiören İlçesi'nde yıkım kararı alınan 144 metre yüksekliğindeki Cumhuriyet Kulesi'ne tırmanan 40 yaşındaki Cengiz Koçak ve Avustralyalı 37 yaşındaki Cam Tracey, 129 metre yükseklikten base jumper (serbest atlayış) yaptı.
Cumhuriyet Kulesi'nin Keçiören'de temelleri 12 yıl önce atıldı. Kulenin yapımı imara aykırı olduğu gerekçesiyle kaçak yapı olduğu gerekçesiyle 144'üncü metresindeyken 2009 yılında yapımı durduruldu. Saat 08.00 sıralarında kulenin zemin katına giren Cengiz Koçak ve Avustralyalı Cam Tracey, merdiveni bulunmayan tel örgülerle çevrili 1'inci kata, 5 metrelik halat yardımıyla tırmandı. Kulenin diğer katlarını merdivenlerden yürüyerek çıkan ikili, atlayışa uygun 129 metre yükseğe çıktıktan sonra son hazırlıklarını yaptı. Hava şartlarının uygun olduğunu tespit eden Koçak ve Tracey, kendilerini kuleden boşluğa bıraktı. Yere 70 metre kala sırtlarında taşıdıkları paraşütleri açan pilotlar, Tepebaşı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi arkasındaki boş araziye iniş yaptı. Koçak ve Tracey, atlayışın tüm aşamalarını kameraya kaydetti.
AYAK İZİNDEN BAŞKA BİRŞEY BIRAKMADIK
'Sınır tanımayan base jumperler' adında bir grup kurduklarını ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere İran ve Gürcistan'da kule, köprü ve yüksek binalardan atlayış yaptıklarını anlatan Cengiz Koçak, Cumhuriyet Kulesi'nden atlamayı 2 yıldır planladığını söyledi. Kuleye gizlice tırmandıklarını belirten Koçak, yetkililerin 27 milyon TL harcanan kuleyi yıkmak yerine, base jumperlara açabileceğini kaydetti. Kuleye tırmanırken tel örgü dışında bir engelle karşılaşmadıklarını aktaran Koçak, atlayışı evlerinin balkonlarında izleyen çevre sakimlerinin kendilerine alkışlarla destek verdiğini vurguladı. Koçak, binada ayak izinden başka bir şey bırakmadıklarını ve video kaydından başka da bir şey almadıklarını söyledi.
TÜRKİYE'DE BASE JUMP GELİŞİYOR
Bolivya'daki İsa ve Moğolistan'daki Cengiz Han heykellerinden de serbest atlayışlar yapan Avustralyalı Cam Tracey ise 13 yıldır base jump yaptığını belirtti. Türkiye'yi ve Türkleri çok sevdiğini anlatan Tracey, Türkiye'de base jump'ın hızla gelişen bir spor olduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI