Sevtap Sağlam'ın moderatörlüğünde Uyan Samsun programına konuk olan Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Çağlayan Yağmur, estetik operasyonlarla ilgili merak edilenleri yanıtladı. Programda, "Estetik işlemlerde yaş sınırı var mıdır?", "Estetik işlemlerde güzellik algısı insanların üzerinde hakim oluyor mu?", "Altın oran nedir", "Yüz germe ameliyatı için hastaları nasıl değerlendiriyorsunuz?", "Yüz germe ameliyatında risk var mıdır?" konuları konuşuldu.

ESTETİK İŞLEMLERDE YAŞ SINIRI VAR MIDIR?

Hastanın beklentileri ve işin olurluğu çok öneml aslında. Elbette reşit yaşa gelmeden bir işlemin, estetik cerrahi operasyonun özellikle yapılmasını kesinlikle onaylamıyoruz biz plastik cerrahları olarak. Burada ortada olan bir sorun, hastanın şikayeti eğer ameliyat olmaya uygun bir ortam oluşturuyorsa, şartları oluşturuyorsa karşılıklı konuşmayla her şeyin anlatılıp, anlaşılmasıyla bir ameliyat planlanabilir. Bu bazen daha genç görünmek olabilir, daha havalı görünmek olabilir, doğuştan beri yüzün kendi özellikleri sebebiyle oluşan bir durumu daha estetik hale getirmek olabilir. Burun ameliyatları bunun en sık karşılaştığımız örneğidir. Çok geniş bir konu, olayı sadece yaşlılık ve yaş kavramından ele almak önyargıları arttırıyor. Tabi bu şu demek değil, herkes estetik işlem yaptırsın.

ESTETİK İŞLEMLERDE GÜZELLİK ALGISI İNSANLARIN ÜZERİNDE HAKİM OLUYOR MU?

Kesinlikle oluyor. Burada çok anahtar bir kelime var, 'doğal olması'. Hastalar genelde doğal olması yönünde taleplerle geliyorlar. Elbette her şeyin bir modası var. Ancak ben kendi yöntemimi, iş yapma şeklimi anlatacak olursam, herhangi bir modaya bağlı kalmadan kişinin kendi yüzüne uygun, kendi doğallığını ön plana çıkaran, zaten var olan güzelliğini daha da pekiştiren bir işlem yapmak her zaman için daha doğru. Etkiler var, bunu en çok neyde görüyoruz? Tabi sosyal medya çağında yaşıyoruz, selfieler, insanların yakından çekilen fotoğrafları ve orda hep iyi fotoğrafların beğeniliyor olması insanlarda bir imaj yaratma isteği oluşturuyor. Ancak biz fotoğraflarda yaşamıyoruz, 3 boyutlu bir dünyada yaşıyoruz. Bu anlamda doğallık çok anahtar bir kelime ve bunu oluşturacak ilk basamakta iyi değerlendirme ve iyi bir hasta doktor ilişkisi.

ALTIN ORAN NEDİR?

Her işi yaparken belli normlar var. Bu anlamda bizim referans kitaplarımızda, kaynaklarımızda, herhangi bir ameliyatı anlatırken belli oranlardan bahsedilir. Ancak tamamen altın orana uygun bir yüz inşa etme çabasıyla ameliyat yapmak doğru değil. Bizi biz yapan ne altın oran ne de simetriler. Gülümsemenizdeki ufak bir asimetri, kaşınızı biraz imalı kaldırmanız güzelliğinize güzellik katar. Asimetriler insani şeylerdir ve doğallığında bir parçasıdır.

YÜZ GERME AMELİYATI İÇİN HASTAYI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Yüz germe denildiği zaman akıllara yaşlı bir yüz geliyor, gençleştirecek bir ameliyattan bahsediyormuşuz gibi geliyor. Aslında yüz germe yerine yüz gençleştirme, yüz rejuvenasyonu, yüz canlandırma ameliyatları kümesinden bahsetmek, bunu öyle isimlendirmek daha doğru. Çünkü yüz germe ve yaşlılık diyince doğrudan 60, 55 yaş üzerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Yüz germe, canlandırma, güzelleştirme ameliyatları bir çok alt sınıfı olan bir ameliyat spektrumudur. Hastaları değerlendirirken mutlaka talebini iyi anlamak lazım. Yüz yüze bir görüşme, muayene ve bilgi aktarımı sağlayan bir muayeneyle buna karar vermek çok önemli.

İnsanlar zaman, motivasyon ve belli bir finansman ayırıyorlar bu işlemlere ve bunun da karşılığı olarak kalıcılık bekliyorlar. Kalıcı işlemler skalasında yüz germe rakipsiz bir işlemdir.

YÜZ GERME AMELİYATINDA RİSK VAR MIDIR?

Ameliyatların riski her zaman vardır. Elbette bizim yaptığımız ameliyatlar bir kalp, beyin cerrahisi gibi statüde değil. Ve burada önemli olan ilk şey hastaya zarar vermemek, bu zaten tıbbın ilk kuralıdır. Hastanın iyi bir değerlendirilmesiyle, riskleri minimize edip asgari seviyeye indirmek çok önemli. Bu riskler her cerrahide olan riskler. Plastik cerrahide, cerrahi teknik açısından daha az riskli sayılırlar. Bizim açımızdan risk şu, hastalarımızı mutlu etmek istiyoruz, mutlu ve tatmin olmuş şekilde ayrılsın, bu işlemi yaptırdığına memnun olsun ve yaşam kalitesi artsın.Bu konudaki tatminsizlikler benim için bir riskdir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.