OMÜ Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz, "Biz ne enerjiye karşıyız, ne de sizin yaptığınız santrale karşıyız. Biz yerine karşıyız. Onlar da ısrarla bunu kamufle etmeye çalışıyorlar. Sanki biz farklı bir şey söylüyoruz gibi" diyerek eleştirilerde bulundu.

ŞEHRİN EN ÖNEMLİ MESELESİ

Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S ekranlarında Adnan Öz'ün konuğu olan Yılmaz, biyokütle enerji santralinin şehrin en önemli meselelerinden biri olduğunu belirterek, "Bu santral o ovayı yakacak. Buna nasıl izin verildiğini de anlamış değilim. AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş gelmişti. Kendisine 'nasıl izin verdiniz' diye sordum. Bu ovayı tarımsal sit alanı ilan eden sizsiniz, bu hükümet. Buna izin veren de bu hükümet. Şimdi yerele baktığımız zaman santralin özellikleri anlatıla anlatıla bitirelemiyor ama öyle bir şey yok. Biz Güneş Enerji Santraline GES diyoruz, Hidroelektriğe HES diyoruz, rüzgara RES diyoruz buna BES diyoruz. Ne yakacak? Odun yakacak, fındık yakacak. Diyorum ki fındık dallarını vatandaş kendisi yakıyor. 'Yok biz ayrıca yakacağız.' Terme'deki pirincin kabuklarını yakacak, peki sen bunu zaten taşıyorsun, bu yakıtı zaten evlerden toplayacaksın, taşıyacaksın niçin ovanın bittiği yere yapmıyorsun? Bizim en büyük kavgamız bu" dedi.

SANTRAL DEĞİL, YER YANLIŞ

Enerjiye karşı olmadıklarının altını çizen Yılmaz, şunları söyledi:

"Onlar diyorlar ki 'enerjiye karşı mısın?' Hayır değiliz. Ne enerjiye ne de sizin yaptığınız santrale karşıyız. Biz yerine karşıyız. Onlar da ısrarla bunu kamufle etmeye çalışıyorlar. Sanki biz farklı bir şey söylüyoruz gibi. Mecitözü'ndeki fabrikayı bize örnek gösteriyor, Mecitözü'nün kurulduğu yer ile, Çarşamba Ovası'nı nasıl bir tutarsın? Bizim aklımızla nasıl alay edersin? Mecitözü'ndeki santral zarar vermiyor diyor. Orada neye zarar verecek? Zarar vereceği ne var orada? Çarşamba Ovası öyle değil. Çarşamba Ovası Türkiye'nin gözbebeği, ikinci büyük delta ovası. En iyi sulanabilir barajlar yaptık orası için. Ve müthiş bir verim kapasitesine sahip. Her ne kadar çiftçimiz onu kavakla, fındıkla onu değerlendiremiyor olsa da, biz öyle diyemeyiz. Yarın aç kaldığımız zaman keseriz fındığı, kavağı tarıma dönüştürürüz. Burası böyle bir yer. Peki Mecitözü'nü tarıma dönüştürme şansınız var mı? Yok. Arazi zaten erezyonla akmış gitmiş. O nedenle biz santralin yerine karşıyız. Sanki santral düşmanı gibi, yatırım düşmanı gibi gösteriyorlar. Biz topraklarımıza sahip çıkmak istiyoruz."

OVANIN DIŞINDA OLMALIYDI

Dünyadaki gıda problemini örnek gösteren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyanın bir gıda problemi var. Türkiye'nin de var. Türkiye 780 bin kilometrekare yüz ölçümüne sahip. Bunun 250 bin kilometrekaresi tarıma elverişli. Bu 250 binin içinde Çarşamba Ovası bin kilometre kadar yer kaplıyor. Çarşamba gibi bir yeri nasıl gözardı edebiliriz?  Biz zaten enerjiyi her yerde her şekilde üretiyoruz. Sizin ovanın ortasında fındık kabuğunu yakarak elde ettiğiniz enerji mi bizim açığımızı kapatacak, hayır. O halde bizi buna yutturamazsın. Bu santral ovanın dışında olmalıydı. Hala da geri dönüşü vardır. İnşaat maliyetini üstlensinler, tekrar başka yere yapabilirler. Ama ovanın ortasına yapılmısını hazmedemiyorum. Çevresel algı değerlendirmesi dediğimiz o, şuanda evet Çarşamba'da evet millet tembel, biraz problem var, kolayına kaçıyor, ürün garantisi olduğu için fındık dikiyor ama özellikle Dikbıyık civarında başlamak üzere seracılık gelişti ve bu seracılıkla beraber Samsun pazarları için yapılan üretim dışa da yansıdı. Artık direkt Çarşamba Ovası'ndan sebze almak için gelen tüccarlarda var. O nedenle tam Samsun'un gıda ihtiyacını karşılayacak bir yerin ortasına yapılması ayrı bir dert. Ovanın bittiği yere yapsaydın hiç olmazsa. Ama şuanda yapılan yer, çıkan duman, filtrelerin ne kadar sağlam olduğunu biz bilemeyiz çünkü filtre olayı bambaşka bir olay. O santrali yapanın o filtreye de aynı düzeyde para harcaması gerekiyor. O kadar maliyet olunca ürettiği ne ki, neyi karşılayacak. O zamanda biz de şüphe uyandırıyor. Niçin oraya yaptın?"

Haber Kaynak: Merve İLHAN

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.