Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S ekranlarında yayınlanan Sevtap Sağlam moderatörlüğündeki Uyan Samsun programının konuğu olan Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Ömer Faruk Akkaya, unutkanlık konusu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Akkaya, "Unutkanlık her yaşta gördüğümüz bir şey aslında. Her yaşın kendi unutkanlıkları var ama ileri yaştaki unutkanlıklar, genç yaştaki unutkanlıklardan daha farklılık gösteriyor. Genelde yeni öğrenilmiş şeyleri unutmak, ileri yaşlarda bizim alzaymır ya da demans yani bunama dediğimiz hastalıklarda gördüğümüzdür. Alzaymır hastalığında, genelde 50-55 yaş ve onun üzerindeki dönemlerde ortaya çıkıyor. 65 yaş üzerinde ise toplumun yüzde 8'i alzaymır hastalığıyla karşı karşıya kalıyor. Genç yaş unutkanlıkları ise genelde dikkat ve konsantrasyon bozuk olmasından kaynaklanan, çok şeyi aynı anda yapmak istediğimizde ortaya çıkan unutkanlıklardır. Depresyon ve bunaltı bozuklukları bu unutkanlıklara daha çok neden oluyor. " dedi. 

"UNUTKANLIK İLE İLGİLİ NELER YAPILMALI?"

Akkaya, unutkanlık ile ilgili neler yapılamalı sorusuna ise, "Bir insanın sağlıklı kalabilmek için yaptığı her şeyi unutkanlıklar için de yapmak gerekiyor. Düzenli beslenme, düzenli yaşama, uyku düzenine dikkat etmesi, hayatına bir hareketin katılması ve zihinsel olarak sevdiği insanlarla beraber olması, hobiler elde etmesi, yürüyüş yapmak, müzik dinlemek ilaçlar kadar unutkanlıkların ilerlemesini yavaşlatan en önemli şeylerdir" yanıtını verdi. 

"UNUTKANLIK NELERDEN KAYNAKLANIR?"

Akkaya, unutkanlık ile ilgili yapılması gerekenler konusunda ise şöyle konuştu:

Unutkanlıkla ilgili en çok sıkıntılı olduğumuz şey B12 ve folik asit eksikliği, hormon olarakta troid, guatr hormanlarımız bize bu yönlü olarak sıkıntı yaratır. Unutkanlıklarda bunların araştırılması öncelikli hedeflerimizden oluyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.